Po kolonoskopijos daugeliui žmonių kyla klausimas, ką galima valgyti, kad organizmas greičiau atsigautų ir vėl pradėtų normaliai funkcionuoti. Šis laikotarpis gali būti jautrus, nes virškinimo sistema po procedūros būna kiek sudirgusi. Todėl mityba po kolonoskopijos turėtų būti lengvai virškinama, švelni ir palaikanti žarnyno mikroflorą. Tinkamas požiūris į maistą padeda išvengti diskomforto, pilvo pūtimo ar skausmo ir leidžia greičiau grįžti prie įprastos savijautos.
Kodėl svarbi tinkama mityba po kolonoskopijos?
Kolonoskopijos metu į žarnyną įvedamas endoskopas, o prieš tai pacientas turi praeiti specialų žarnyno išvalymo procesą. Tai reiškia, kad žarnyne nelieka maisto likučių, tačiau kartu pašalinama daug gerųjų bakterijų, kurios palaiko normalią mikroflorą. Dėl to po procedūros svarbu rinktis produktus, kurie padeda atkurti natūralią pusiausvyrą.
Be to, kolonoskopijos metu gali būti paimti audinių mėginiai (biopsija), todėl gleivinė gali būti šiek tiek jautresnė. Tinkama mityba sumažina sudirginimo riziką ir padeda glemivinei greičiau atsinaujinti.
Kokį maistą rinktis pirmosiomis valandomis po procedūros?
Pirmąsias kelias valandas po kolonoskopijos dažniausiai nerekomenduojama valgyti kieto maisto. Leidžiama pradėti nuo lengviausių skysčių, kurie neapsunkina žarnyno darbo ir padeda atkurti skysčių balansą:
- Skaidrūs sultiniai (vištienos arba daržovių, be riebaus pagrindo);
- Vanduo, elektrolitų gėrimai;
- Ramunėlių, mėtų arba pankolių arbata – nuramina virškinimo sistemą;
- Natūralus obuolių arba kriaušių sultys be minkštimo.
Po kelių valandų, kai praeina sedacijos poveikis ir nebejaučiamas pykinimas, galima po truputį pereiti prie lengvesnių maisto produktų.
Maistas, kuris padeda atsigauti po kolonoskopijos
Lengvai virškinamas maistas
Per pirmąją dieną ar net dvi dienas po procedūros rekomenduojama rinktis maistą, kuris yra minkštos konsistencijos ir nedirgina žarnyno:
- Kruopų košės (avižinė, ryžių ar manų) virti vandenyje;
- Virtos daržovės – morkos, cukinijos, moliūgai, brokoliai (iš pradžių be žievelės);
- Vaporiu arba virta liesa mėsa – vištiena, kalakutiena, menkė;
- Natūralus jogurtas be cukraus – padeda atkurti gerąsias žarnyno bakterijas;
- Virti arba kepti be riebalų obuoliai, kriaušės.
Skysčių vartojimas
Po kolonoskopijos organizmui reikia atstatyti skysčių balansą, nes paruošimas procedūrai dažnai sukelia dehidrataciją. Rekomenduojama gerti pakankamai vandens ir skaidrių skysčių visą dieną. Venkite gėrimų su kofeinu ir angliarūgšte, nes jie gali sukelti pilvo pūtimą ar dirginimą.
Probiotikai ir žarnyno mikroflora
Atkuriant žarnyno pusiausvyrą labai svarbų vaidmenį atlieka probiotikai. Jie padeda atkurti gerųjų bakterijų kiekį ir sumažina viduriavimo tikimybę. Geriausi probiotikų šaltiniai yra:
- Natūralus kefyras ir jogurtai be priedų;
- Fermentuoti produktai – rauginti kopūstai, natūraliai raugintos daržovės mažais kiekiais;
- Probiotiniai papildai, jei gydytojas leidžia.
Ką reikėtų vengti po kolonoskopijos?
Nors norisi kuo greičiau grįžti prie įprastos mitybos, būtina vengti produktų, galinčių sukelti diskomfortą, pilvo pūtimą ar dirginimą:
- Riebaus, kepto ir aštraus maisto – šie produktai sunkiai virškinami ir gali sukelti spazmus;
- Alkoholinių gėrimų – jie dirgina gleivinę ir gali sulėtinti gijimo procesą;
- Pupos, žirniai, kopūstai – gali skatinti dujų kaupimąsi;
- Cukrūs ir saldūs desertai – trukdo gerųjų bakterijų balansui;
- Produktai su labai daug skaidulų pirmosiomis dienomis (pvz., žalios daržovės, riešutai, sėklos).
Po kelių dienų, kai virškinimas tampa normalus, galima po truputį grįžti prie įprasto, subalansuoto maisto.
Kaip palaipsniui grįžti prie įprastos mitybos?
Organizmas pats duoda signalus, kada yra pasiruošęs įprastam maistui. Jei nebėra pilvo skausmų ar pūtimo, galima įtraukti daugiau skaidulų ir baltymų.
- Antros–trečios dienos metu pabandykite mažais kiekiais valgyti ryžius, virtas bulves, makaronus su liesu padažu.
- Palaipsniui grįžkite prie vaisių – pradėkite nuo banano arba virto obuolio.
- Venkite sunkiai virškinamų priedų, tokių kaip majonezas ar česnakas, bent kelias dienas.
Jei gydytojas nenurodė kitaip, po savaitės galima beveik pilnai grįžti prie įprastos, subalansuotos mitybos, turtingos baltymais, daržovėmis ir sveikais riebalais.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Kada galima valgyti po kolonoskopijos?
Jei procedūra praėjo sklandžiai ir nejaučiate pykinimo, galite valgyti lengvą maistą praėjus 1–2 valandoms po kolonoskopijos. Pradėkite nuo skysčių ir pereikite prie minkšto maisto pagal savijautą.
Ar galima gerti kavą?
Pirmąją dieną po procedūros geriau vengti kofeino turinčių gėrimų, nes jie gali skatinti dehidrataciją. Kitą dieną, jei skrandis jaučiasi gerai, galima išgerti puodelį silpnos kavos.
Kiek laiko laikytis specialios dietos?
Paprastai dietos reikia laikytis 1–3 dienas, kol žarnynas visiškai atsigauna. Jei buvo atlikta biopsija arba šalinami polipai, gydytojas gali rekomenduoti ilgesnį švelnios mitybos režimą.
Ką daryti, jei po kolonoskopijos jaučiamas pilvo pūtimas?
Šiek tiek pilvo pūtimo yra normalu, tačiau jei jis trunka ilgiau nei kelias valandas, padeda švelnios žolelių arbatos (pvz., pankolių ar ramunėlių). Venkite gazuotų gėrimų ir ankštinių produktų, kurie gali didinti dujų kaupimąsi.
Ar reikia vartoti papildus po kolonoskopijos?
Jeigu mityba subalansuota, paprastai papildų nereikia. Tačiau probiotikai gali būti naudingi atkuriant mikroflorą. Prieš vartojimą rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.
Kada kreiptis į gydytoją po kolonoskopijos?
Po kolonoskopijos nedidelis diskomfortas yra normalus, bet jei pasireiškia stiprus pilvo skausmas, karščiavimas, kraujavimas ar didelis silpnumas, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Tokie simptomai gali reikšti, kad reikia papildomo gydymo. Daugeliu atvejų tinkama mityba, poilsis ir pakankamas skysčių kiekis padeda visiškai atsigauti per kelias dienas.
Tinkamai pasirinktas maistas po kolonoskopijos yra vienas iš svarbiausių veiksnių, užtikrinančių greitą ir sklandų organizmo atsigavimą. Švelnus, lengvai virškinamas ir subalansuotas maistas padės žarnynui greičiau grįžti prie natūralaus ritmo ir pagerins bendrą savijautą.
