Paprastas triušienos troškinys – švelnus ir aromatingas

Paprastas triušienos troškinys – švelnus ir aromatingas
Triušiena yra viena švelniausių ir sveikiausių mėsų, vertinama dėl lengvos tekstūros, subtilaus skonio ir itin mažo riebalų kiekio. Ši mėsa puikiai tinka troškiniams, nes lėtai verdant ji tampa be galo minkšta ir prisigeria padažo aromatų. Paprastas triušienos troškinys – tai patiekalas, kuris atneša jaukumą į virtuvę, kvepia namais ir suteikia ypatingo šventiškumo net ir kasdienai. Nors kai kam triušiena atrodo egzotiška, jos paruošimas iš tiesų labai paprastas, o galutinis rezultatas visuomet sužavi dėl natūralaus švelnumo ir sodraus, lėto troškinimo sukurto skonio.

Triušienos troškinius galima gaminti įvairiai: su grietinėle, su pomidorais, su baltu vynu, su daržovėmis ar be jų. Šiame recepte akcentuojamas švelnumas ir paprastumas – patiekalas be sudėtingų technikų, bet su gerai apgalvotu skonių deriniu, leidžiančiu atsiskleisti pačiai mėsai. Lėtas troškinimas suteikia mėsai minkštumą, o aromatinės daržovės, prieskoniai ir sultinys – gilų, natūralų skonį. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek vakarienei, kai norisi jaukaus ir sotaus, bet neperkrauto patiekalo.

Šis išsamus straipsnis padės ne tik suprasti, kaip išvirti tobulą triušienos troškinį, bet ir atskleis, kaip pasirinkti gerą mėsą, kokios daržovės tinka labiausiai, kas lemia skonių pusiausvyrą ir kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų. Tai vienas iš tų patiekalų, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl, nes kiekviena troškinimo minutė sukuria vis sodresnį ir gilesnį skonį.

Kodėl verta rinktis triušieną?

Triušiena laikoma viena vertingiausių mėsų – ji lengvai virškinama, turi mažai riebalų ir yra turtinga baltymais. Dėl šių savybių triušiena tinka įvairaus amžiaus žmonėms, taip pat tiems, kurie stengiasi maitintis švariau ar lengviau. Troškinant ji tampa labai minkšta ir subtili, o tai leidžia lengvai derinti ją su daržovėmis ir įvairiais padažais.

Triušienos skonis primena vištieną, tačiau yra kiek švelnesnis ir labiau rafinuotas. Dėl šios priežasties triušienos troškiniai ne tik sotūs, bet ir lengvi. Be to, triušiena puikiai sugeria aromatus, todėl troškiniuose atsiskleidžia taip, kaip retai kuri kita mėsa.

Kokios daržovės ir prieskoniai labiausiai tinka?

Triušienos troškiniai tradicionaliai gaminami su aromatinėmis daržovėmis – svogūnais, morkomis, salierais ir česnaku. Šis derinys suteikia natūralaus saldumo, subalansuoja sultinio skonį ir sukuria tvirtą pagrindą, kuriame sklaidosi triušienos subtilumas.

Prieskoniai turėtų būti švelnūs, kad neužgožtų mėsos: lauro lapai, juodieji pipirai, čiobreliai, petražolės, rozmarinas. Baltasis vynas – dažnas pasirinkimas norint suteikti lengvo rūgštumo ir aromato, tačiau jį galima keisti sultiniu.

Triušienos paruošimas troškiniui

Triušieną prieš troškinimą būtina švelniai apkepinti. Tai padeda išlaikyti sultis ir sukuria sodresnį skonį. Kepimo metu susiformavusi plutelė taip pat padeda troškinio padažui išlikti gausesniam ir sodresniam. Labai svarbu triušieną kepti ant gerai įkaitintos keptuvės, kad ji iškart apskrustų ir nepradėtų troškintis pernelyg anksti.

Apkepus mėsą, ją galima trumpam atidėti į šalį, o ant tos pačios keptuvės pakepinti daržoves – taip neiššvaistomas nei vienas lašas skonio, kurį paliko mėsa. Vėliau viskas perkeliama į puodą ir troškinama su sultiniu ar vynu iki visiško minkštumo.

Paprasto triušienos troškinio receptas

Ingredientai:

1 nedidelis triušis (supjaustytas gabalais)

2 morkos

1 didelis svogūnas

2 saliero stiebai

3–4 česnako skiltelės

200 ml balto vyno (nebūtina)

500 ml sultinio (daržovių arba vištienos)

2 lauro lapai

čiobreliai, rozmarinas pagal skonį

druska, pipirai

alyvuogių aliejus apkepimui

šiek tiek miltų mėsos apibarstymui (nebūtina)

Gaminimo eiga

Triušienos gabaliukus galite lengvai apibarstyti miltais – tai padės išlaikyti jų sultingumą ir suteiks padažui tirštumo. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite mėsą iš visų pusių, kol ji įgaus auksinį atspalvį.

Apkepusią mėsą išimkite, o keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, morkas ir salierą. Tai atlikite ant vidutinės ugnies, kol daržovės pradeda minkštėti. Suberkite česnaką, trumpai pakepinkite.

Jei naudojate vyną, supilkite jį į keptuvę ir leiskite šiek tiek nugaruoti – taip sustiprinsite troškinio skonį. Tuomet visą turinį perkelkite į troškinimo puodą, sudėkite triušieną, įpilkite sultinio, įdėkite prieskonius ir lauro lapus.

Troškinkite ant silpnos ugnies 1,5–2 valandas, kol mėsa taps tokia minkšta, kad lengvai krinta nuo kaulo. Jeigu skystis per daug išgaruoja, įpilkite dar šiek tiek sultinio ar vandens.

Troškinį galite patiekti su bulvių koše, ryžiais, kuskusu arba šviežia duona. Taip pat labai tinka švelnios žalios salotos, kurios subalansuoja patiekalo sodrumą.

Ką daryti, kad troškinys būtų ypatingo skonio?

Triušienos troškinys pasižymi subtiliu skoniu, todėl svarbios yra mažos detalės. Norėdami išgauti sodresnį aromatą, galite papildomai įdėti šlakelį grietinėlės arba sviesto troškinimo pabaigoje. Tai suteiks kremiškumo ir švelnumo.

Jeigu norite ryškesnio skonio, galite pridėti šiek tiek pomidorų pastos – ji suteiks spalvos ir lengvo vaisiškumo. O mėgstantys žemiškesnius tonus gali įdėti kelis pievagrybius, kurie troškinyje įgaus sotumo ir aromato.

DUK

Ar galima triušienos troškinį gaminti be vyno?
Taip. Vyną galima pakeisti sultiniu ar vandeniu. Vynas suteikia papildomo aromato, tačiau patiekalas be jo taip pat bus puikus.

Kiek laiko reikia troškinti triušieną?
Paprastai triušienai reikia apie 1,5–2 valandų lėto troškinimo. Svarbu troškinti ant žemos ugnies, kad mėsa išliktų sultinga.

Ar galima naudoti tik triušienos šlauneles?
Taip, šlaunelės yra ypač sultinga ir minkšta dalis, todėl puikiai tinka troškiniams.

Ar triušiena tinka vaikams?
Taip, triušiena yra lengvai virškinama ir sveika, todėl tinka net ir mažiems vaikams, jei ji gerai termiškai apdorota.

Ar galima troškinį užšaldyti?
Taip. Troškinį galite šaldyti iki 3 mėnesių. Atitirpinus pakartotinai pašildykite ant silpnos ugnies.

Triušienos troškinys kaip jaukaus vakaro akcentas

Paprastas triušienos troškinys yra vienas tų patiekalų, kurie pripildo namus jaukumu ir maloniu aromatu. Lėtai troškinta mėsa tampa nepaprastai švelni, o daržovių ir aromatinių prieskonių derinys sukuria subalansuotą, raminantį skonį. Tai patiekalas, kuris kviečia sustoti, pasimėgauti vakariene ir pasidalinti šiluma su artimaisiais. Nesvarbu, ar troškinį ruošiate savaitgalio pietums, ar darbo dienos vakarienei – jis visada palieka gerą įspūdį ir norą pakartoti.