Ingredientai
Norint pagaminti autentišką lazaniją, verta rinktis kokybiškus produktus. Faršas turėtų būti mišrus, kad patiekalas nebūtų per sausas, o bešamelio padažas – vientisas ir švelnus. Toliau pateikiami ingredientai visai šeimyninio dydžio skardai.
Mėsos padažui:
500 g jautienos ir kiaulienos faršo, 1 didelis svogūnas, 2 skiltelės česnako, 1 morka, 1 saliero stiebas, 400 g konservuotų pomidorų, 2 šaukštai pomidorų pastos, 100 ml sauso raudono vyno (nebūtina, bet rekomenduojama), 1 arbatinis šaukštelis cukraus, druska, pipirai, džiovintas raudonėlis ir bazilikas.
Bešamelio padažui:
50 g sviesto, 50 g miltų, 700 ml pieno, druska, žiupsnis muskato riešuto.
Papildomi ingredientai:
250–300 g mocarelos ar kitokio gerai tirpstančio sūrio, 70–100 g kietojo sūrio (pvz., Grana Padano), 12–15 lazanijos lakštų.
Kaip paruošti sodrų mėsos padažą
Sėkmingos lazanijos paslaptis slypi mėsos padaže, nes būtent jis suteikia pagrindinį skonį. Pirmiausia smulkiai supjaustomas svogūnas, česnakas, morka ir salieras. Šios daržovės sudaro tradicinę itališką bazę, vadinamą „sofrito“, kuri suteikia padažui salstelėjusios, gilesnės natūros. Daržovės pakepinamos svieste ar aliejuje, kol suminkštėja ir pradeda švelniai karamelizuotis. Tik tuomet dedamas faršas ir kepinamas, kol nebelieka rausvos spalvos.
Į apkepusį faršą supilamas vynas, kuris išgarinamas, o tuomet įmaišomi pomidorai ir pomidorų pasta. Padažas troškinamas bent 25–30 minučių, kad skoniai suvienodėtų, o konsistencija taptų tirštesnė. Jei norisi švelnesnio skonio, galima įpilti truputį vandens ar sultinio, kad pomidorų rūgštis labiau susibalansuotų. Svarbu paragauti ir pakoreguoti druską, pipirus bei žoleles. Šis padažo sluoksnis turi būti pakankamai tirštas, kad lazanija neiširtų, bet ir ne per sausas, kad lakštai turėtų užtektinai drėgmės.
Bešamelio padažas – švelnumo pagrindas
Bešamelis sukuria kontrastą intensyviam mėsos skonui. Jis gaminamas iš sviesto, miltų ir pieno, nuolat maišant ant vidutinės ugnies. Pirmiausia ištirpinamas sviestas ir į jį suberiami miltai. Ši masė maišoma iki to momento, kol tampa vientisa ir lengvai gelsva, tačiau neleidžiama jai paruduoti. Po truputį pilamas pienas, nuolat maišant, kad nesusidarytų gumuliukų. Padažas turi tirštėti palaipsniui – tai ženklas, kad jis ruošiamas teisingai.
Kai bešamelis pasiekia grietinėlės tirštumą, įberiama druskos ir šiek tiek muskato riešuto, kuris suteikia subtilų aromatą. Bešamelio paskirtis – ne dominuoti, o papildyti bendrą skonio profilį, padaryti lazaniją kreminę ir vientisą. Jei padažas per tirštas, jį galima praskiesti pienu, o jei per skystas, dar kelias minutes pakaitinti.
Lazanijos sluoksniavimas
Sluoksniavimas yra kūrybiškas, bet kartu ir disciplinos reikalaujantis procesas. Geriausia pradėti nuo plono bešamelio sluoksnio, kad lakštai nepriliptų prie skardos dugno. Ant bešamelio dedami lazanijos lakštai, tuomet – mėsos padažo dalis, šiek tiek bešamelio ir sūris. Kartojama, kol ingredientai baigiasi. Viršutinis sluoksnis turėtų būti bešamelis ir gausesnis kietojo sūrio kiekis, kad susidarytų auksinė plutelė.
Kalbant apie lakštus, jei naudojami nekaitinti, jie sugeria daugiau drėgmės ir išbrinksta kepdami. Jei naudojami previrtinti, reikia atsargiai nukošti, kad nesuplėšytų. Sluoksnių aukštis gali būti įvairus, tačiau dažniausiai daromi trys pagrindiniai mėsos sluoksniai.
Kepimo laikas ir temperatūra
Lazanija kepama 180 °C orkaitėje 35–45 minutes, priklausomai nuo lakštų ir skardos aukščio. Pirmą dalį kepimo galima uždengti folija, kad viršus neskurtų per greitai, o paskutines 10 minučių foliją nuimti, kad susiformuotų graži plutelė. Iškepus lazaniją būtina palikti bent 15 minučių pastovėti, kad padažai stabilizuotųsi ir supjaustyti būtų daug lengviau.
Kaip užtikrinti, kad lazanija būtų sultinga
Dažna klaida – per sausas mėsos padažas arba per tirštas bešamelis. Abu padažai turėtų būti vidutiniškai tiršti, kad lakštai turėtų pakankamai drėgmės. Taip pat svarbu nepersistengti su kietuoju sūriu – jo perteklius gali padaryti lazaniją standžią. Jei norisi sodresnės tekstūros, galima įmaišyti trupučio rikotos, tačiau tai jau tampa labiau amerikietiška interpretacija, o ne klasikinė itališka versija.
DUK
Ar lazaniją galima paruošti iš anksto?
Taip, galima sudėti visus sluoksnius iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Kepimo metu reikės šiek tiek daugiau laiko.
Ar galima naudoti tik jautienos faršą?
Galima, tačiau mišrus faršas suteikia daugiau sultingumo ir skonio gylio.
Ką daryti, jei viršus per greitai skrunda?
Uždengti folija ir nuimti ją paskutinėmis kepimo minutėmis.
Ar tinka švieži lazanijos lakštai?
Taip, tačiau jie kepa greičiau – reikėtų trumpinti bendrą kepimo laiką.
Patogūs patiekimo sprendimai šeimos pietums
Lazanija daugeliui asocijuojasi su namų jaukumu, todėl ją galima patiekti su paprastomis, gaiviomis salotomis, minimaliu kiekiu priedų, kad bešamelio ir mėsos skonis išliktų pagrindinis. Patiekalas puikiai tinka ir pašildytas kitą dieną, nes skonio intensyvumas tik dar labiau išryškėja. Tai vienas tų receptų, kurie niekada nenuvilia, jei pasirenkami kokybiški produktai ir neskubama gamybos proceso metu.
