Kepti sushi namuose – netikėtas skonis ir tekstūra

Kepti sushi namuose – netikėtas skonis ir tekstūra

Kepti sushi – tai japoniškos klasikos interpretacija, kurią pamėgo viso pasaulio gurmanai. Šis patiekalas nustebina ne tik savo skoniu, bet ir tekstūra – traški išorė ir švelnus, šiltas vidus sukuria visiškai naują pojūtį. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tokį patiekalą pagaminti sudėtinga, kepti sushi namuose yra kur kas paprasčiau, nei daugelis įsivaizduoja.

Kas yra kepti sushi?

Skirtingai nuo tradicinių sushi, kurie dažniausiai patiekiami šalti, kepti sushi (dar vadinami tempura sushi arba fry rolls) kepami aliejuje arba orkaitėje. Išorinis sluoksnis padengiamas plonu tešlos ar džiūvėsėlių sluoksniu, kuris kepant tampa traškus. Viduje lieka klasikiniai ingredientai – ryžiai, žuvis, daržovės ir jūros dumbliai nori.

Toks derinys patrauklus net tiems, kurie įprastų sushi nemėgsta dėl žalios žuvies ar šaltos tekstūros. Kepti sushi – šilti, traškūs ir sotūs, todėl dažnai vadinami „pirmu sushi žingsniu“ tiems, kurie tik pradeda pažintį su Japonijos virtuve.

Reikalingi ingredientai

  • 2 lapai nori (jūros dumblių);
  • 1 stiklinė virto sushi ryžių (su trupučiu ryžių acto, cukraus ir druskos);
  • 100 g lašišos arba krabų lazdelių;
  • ½ avokado;
  • ¼ agurko;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 šaukštai miltų;
  • 3 šaukštai džiūvėsėlių;
  • aliejaus kepimui;
  • sojų padažo ir majonezo patiekimui.

Kaip paruošti keptus sushi žingsnis po žingsnio

1. Paruoškite ryžius: Išvirkite sushi ryžius pagal instrukciją, įmaišykite ryžių acto, cukraus ir žiupsnelį druskos. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.

2. Suformuokite suktinukus: Ant bambukinio kilimėlio dėkite nori lapą, tolygiai paskirstykite ryžius, palikdami viršuje 2 cm kraštą. Viduryje dėkite lašišą, agurką ir avokadą. Susukite tvirtą ritinį ir šiek tiek suspauskite, kad forma išliktų.

3. Apvoliokite ir kepkite: Ritinį panardinkite į išplaktą kiaušinį, tada apvoliokite miltuose ir džiūvėsėliuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite ritinį iš visų pusių po 1–2 minutes, kol išorė taps auksinė ir traški.

4. Patiekimas: Nusausinkite perteklinį aliejų popieriniu rankšluosčiu, tada supjaustykite aštriu peiliu į 6–8 gabalėlius. Patiekite su sojų padažu, wasabi ar česnakiniu majonezu.

Alternatyvus kepimo būdas orkaitėje

Norint lengvesnio varianto, keptus sushi galima paruošti ir orkaitėje. Tokiu atveju nereikia aliejaus – tiesiog apvoliokite ritinius miltuose, kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 15 minučių, kol taps traškūs.

Ką galima dėti į vidų?

Kepti sushi leidžia improvizuoti – svarbiausia, kad ingredientai gerai laikytų formą ir derėtų tarpusavyje. Be lašišos ar krabų, puikiai tinka šie deriniai:

  • tunų konservai su majonezu ir svogūnų laiškais;
  • virtos krevetės ir agurkas;
  • vištiena teriyaki su morkų šiaudeliais;
  • vegetariška versija su tofu ir avokadu.

Naudingi patarimai

  • Naudokite nelimpančius ryžius – tik sushi ryžiai suteikia tinkamą tekstūrą.
  • Kepkite trumpai – per ilgai laikant aliejuje, išorė sudegs, o vidus taps per minkštas.
  • Aštrų peilį šiek tiek sudrėkinkite – taip pjaustant sushi neirs.
  • Jei mėgstate aštriau, į tešlą įmaišykite truputį cayenne pipirų.

DUK

Ar galima keptus sushi laikyti kitai dienai?

Geriausia juos valgyti tą pačią dieną – kitą dieną jie praranda traškumą. Jei reikia laikyti, įvyniokite į foliją ir šildykite orkaitėje.

Ar galima kepti be džiūvėsėlių?

Taip, bet džiūvėsėliai suteikia būtent tą traškią tekstūrą. Be jų išorė bus švelnesnė, panašesnė į omletą.

Ką daryti, jei sushi ritinėlis išyra kepant?

Labai svarbu tvirtai susukti ritinį ir gerai prispausti kraštus. Taip pat kepkite aukštoje temperatūroje, kad išorė greitai „užsivertų“.

Ar kepti sushi tinka vaikams?

Taip, ypač jei ruošiami be aštrių prieskonių ar žalios žuvies – jie švelnūs ir traškūs, todėl dažnai tampa vaikų mėgstamiausiu patiekalu.

Japoniškas skonis su lietuvišku prieskoniu

Kepti sushi namuose – tai būdas pažvelgti į japonišką virtuvę naujai. Šis patiekalas suteikia kūrybinės laisvės ir leidžia eksperimentuoti su skoniais, išlaikant harmoniją tarp traškios išorės ir švelnaus vidaus. Tai vakarienės idėja, kuri ne tik nustebins svečius, bet ir privers pamėgti sushi net tuos, kurie manė, kad jų nemėgsta. Vieną kartą išbandę, suprasite, kad kepti sushi – ne tik skonis, bet ir maloni patirtis.