Kuo išsiskiria pankolis
Pankolis – Viduržemio jūros regiono daržovė, pasižyminti unikaliu skoniu – tarsi saldžiųjų anyžių ir saliero deriniu. Jame gausu vitamino C, kalio, skaidulų bei antioksidantų. Kepinant orkaitėje pankolis netenka dalies savo intensyvaus aromato, tampa minkštas, karamelizuotas ir maloniai saldus – būtent todėl jis taip mėgstamas gurmanų virtuvėje.
Ingredientai
Norint paruošti gardų keptą pankolį orkaitėje, prireiks kelių paprastų ingredientų:
- 2 didesni pankolio gumbai;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštas citrinos sulčių;
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- žiupsnelis džiovintų čiobrelių arba rozmarino;
- parmezano sūrio (nebūtina, bet suteikia išraiškingumo).
Paruošimas
1. Pirmiausia pankolio gumbus gerai nuplaukite, nupjaukite kotelius ir pašalinkite viršutinius kietesnius lapelius. Paskui juos perpjaukite pusiau ir supjaustykite 1–2 cm storio griežinėliais.
2. Pankolio griežinėlius sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, pabarstykite druska, pipirais bei čiobreliais. Viską lengvai pamaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
3. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol pankolis taps minkštas ir auksinės spalvos. Norint dar sodresnio skonio, paskutinėmis minutėmis galima pabarstyti tarkuotu parmezanu ir kepti dar 5 minutes, kol sūris lengvai apskrus.
Kaip patiekti
Keptas pankolis orkaitėje gali būti tiek garnyras, tiek savarankiškas patiekalas. Jis puikiai dera prie keptos lašišos, vištienos, kalakutienos ar net makaronų su alyvuogių aliejumi. Šis garnyras taip pat tinka vegetarams ir tiems, kurie nori lengvesnio, mažiau kaloringo maisto.
Jei norite gaivesnės versijos, prieš pat patiekimą galite apšlakstyti pankolį šlakeliu balzamiko acto arba pabarstyti šviežiomis žolelėmis – petražolėmis ar krapais.
Naudingos maistinės savybės
Pankolis yra itin vertingas sveikatai. Jame esantis vitaminas C stiprina imunitetą, o eteriniai aliejai gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą. Pankolis taip pat padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, nes turi nemažai kalio. Dėl savo antioksidantų kiekio jis prisideda prie ląstelių apsaugos nuo oksidacinio streso.
Skonio variacijos
Norint suteikti pankoliui įvairesnių skonių, galima eksperimentuoti:
- Į kepimo indą pridėkite pusiau perpjautų vyšninio pomidoro – jie suteiks rūgštelės ir spalvos.
- Pabarstykite šiek tiek rudajame cukraus – tai išryškins pankolio saldumą.
- Pridėkite česnako skiltelę – ji suteiks sodresnio aromato.
DUK
Ar pankolį reikia nulupti?
Ne, pankolio lupti nereikia – užtenka pašalinti viršutinį kietesnį sluoksnį, jei jis pažeistas ar per storas. Kepant orkaitėje oda suminkštėja ir tampa valgoma.
Ar galima pankolį kepti su kitomis daržovėmis?
Taip, pankolis puikiai dera su morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, cukinijomis ar svogūnais. Mišrus kepinys bus spalvingas ir kvapnus.
Ką daryti, jei pankolis atrodo kartokas?
Kartumą neutralizuoja citrinos sultys arba trupinėlis medaus – abu ingredientai subalansuoja skonį ir suteikia malonaus saldumo.
Ar keptas pankolis tinka laikyti kitai dienai?
Taip, jis puikiai išsilaiko šaldytuve iki 2 dienų. Prieš patiekiant galima pašildyti orkaitėje arba keptuvėje, kad atgautų traškumą.
Paprastas, bet įsimintinas skonis
Keptas pankolis orkaitėje – tai pavyzdys, kaip iš kelių ingredientų galima sukurti išskirtinį skonį. Jis tarsi įkūnija Viduržemio virtuvės filosofiją: mažai produktų, bet daug natūralaus skonio. Toks garnyras ne tik papuošia stalą, bet ir suteikia lengvumo jausmą po sočių patiekalų. Vieną kartą išbandę, tikrai įtrauksite šį receptą į savo nuolatinių mėgstamiausių sąrašą.
