Mieliniai blynai – tradicija, kuri niekada nesensta
Mieliniai blynai yra vienas seniausių pusryčių patiekalų Rytų Europoje. Mūsų močiutės ir prosenelės juos kepdavo ne tik savaitgaliais, bet ir per šventes, kai norėdavosi kažko ypatingo, tačiau paprasto. Mielinė tešla – tai natūralus būdas suteikti kepiniams purumo ir švelnumo be cheminių kildiklių. Būtent dėl šios priežasties mieliniai blynai vis dar išlieka daugelio mėgstamiausias pasirinkimas.
Ingredientai, kurių reikia puriems blynams
Norint iškepti tobulus mielinius blynus, svarbu ne tik ingredientų proporcijos, bet ir jų temperatūra. Visi produktai turi būti kambario temperatūros – tai padės mielėms greičiau suaktyvėti ir iškildinti tešlą.
- 500 ml šilto pieno (apie 35–37 °C)
- 25 g šviežių mielių arba 7 g sausų mielių
- 2 šaukštai cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai aliejaus arba tirpinto sviesto
- ~350–400 g miltų (pagal konsistenciją)
- Aliejus kepimui
Tešlos paruošimas: sėkmės pagrindas
Tešla – tai visų blynų siela. Ji turi būti nei per skysta, nei per tiršta, o mielės – aktyvios ir „gyvos“. Štai žingsniai, kaip ją paruošti:
1 žingsnis. Mieles suberk į šiltą pieną, įdėk cukraus ir gerai išmaišyk. Palik 10–15 minučių, kol paviršiuje pasirodys burbuliukai – tai ženklas, kad mielės pradėjo veikti.
2 žingsnis. Į mielių mišinį įmušk kiaušinius, įberk druskos, supilk aliejų arba sviestą. Pamažu berk miltus ir maišyk, kol tešla taps vientisa, šiek tiek lipni, bet elastinga.
3 žingsnis. Uždenk indą švariu rankšluosčiu ir palik šiltai maždaug 45–60 minučių, kad tešla pakiltų dvigubai. Jei namuose vėsu, galima įdėti indą į orkaitę su įjungta lempa – taip susidarys idealus šilumos šaltinis.
Kaip kepti, kad blynai būtų purūs ir auksiniai
Pakilusi tešla tampa pūkuota ir minkšta – būtent tokia ji turi būti prieš kepimą. Išmaišyk ją švelniai, kad neišstumtum viso oro. Kepti reikia ant vidutinės ugnies – jei keptuvė bus per karšta, blynai sudegs išorėje ir liks neiškepę viduje.
Įkaitink keptuvę su šlakeliu aliejaus. Šaukštu semk tešlą ir dėk po kelis blynelius. Kepk iš abiejų pusių, kol įgaus gražią aukso spalvą. Jei nori dar purenesnių blynų, prieš kepimą į tešlą įmaišyk šaukštą grietinės ar kefyro – tai suteiks švelnumo ir papildomo tūrio.
Kaip pasiekti tobulą konsistenciją
Purūs mieliniai blynai reikalauja tinkamos drėgmės pusiausvyros. Jei tešla per tiršta, įpilk šiek tiek pieno ar net šilto vandens. Jei per skysta – įberk dar truputį miltų. Kiekvienų miltų rūšis sugeria drėgmę skirtingai, todėl visada pasitikėk savo pojūčiais. Tešla turi „tekėti“ nuo šaukšto, bet ne varvėti.
Skonio variacijos ir priedai
Mieliniai blynai – tai lyg drobė, ant kurios gali kurti. Norint paįvairinti skonį, galima į tešlą įmaišyti:
- Truputį vanilinio cukraus ar citrinos žievelės aromatui
- Smulkintų obuolių ar kriaušių švelniam saldumui
- Razinių, jei norisi klasikinio deserto stiliaus
- Žiupsnelį cinamono ar kardamono rytiniam jaukumui
Blynus galima patiekti tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais priedais – nuo medaus ir uogienės iki grietinės ar lydyto sūrio.
Kada geriausia mėgautis mieliniais blynais
Mieliniai blynai geriausi švieži, ką tik nukelti nuo keptuvės. Tačiau galima juos paruošti iš anksto – atvėsusius blynelius laikyk sandariame inde šaldytuve iki dviejų dienų. Prieš patiekiant pašildyk keptuvėje arba orkaitėje. Jie vėl atgaus purumą ir kvapą.
Naudingi patarimai
Norint, kad mieliniai blynai būtų tobuli, verta prisiminti kelias smulkmenas:
- Jei naudoji sausas mieles, jų nereikia aktyvuoti – tiesiog sumaišyk su miltais.
- Tešlos negalima permaišyti – užtenka, kad ingredientai susijungtų.
- Jei turi laiko, leisk tešlai pakilti du kartus – rezultatas bus dar puresnis.
- Kepk ant gerai įkaitintos, bet ne per karštos keptuvės, kad blynai nesudegtų.
- Jei nori mažiau riebaus varianto, kepk be aliejaus nelipnioje keptuvėje.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima mielinius blynus ruošti be kiaušinių?
Taip, galima. Kiaušinius galima pakeisti šaukštu linų sėmenų, užpiltų šiltu vandeniu, arba naudoti bananą – tai suteiks purumo ir drėgmės.
Kiek laiko reikia, kad mielinė tešla iškiltų?
Dažniausiai pakanka 45–60 minučių, bet jei namuose vėsu, gali prireikti šiek tiek ilgiau. Svarbu neskubėti – tešla turi padvigubėti.
Ar galima naudoti augalinį pieną?
Taip, puikiai tinka sojų, avižų ar migdolų pienas. Skonis šiek tiek pasikeis, bet blynai liks purūs ir skanūs.
Ar tinka miltų mišinys be glitimo?
Galima naudoti, bet reikės įdėti šaukštelį ksantano gumos ar krakmolo, kad tešla būtų elastingesnė ir blynai neiširtų.
Ar tešlą galima laikyti per naktį?
Taip, tešlą galima laikyti šaldytuve iki 12 valandų. Ryte tiesiog išimk ją iš šaldytuvo, palauk 15–20 minučių ir kepk.
Savaitgalio rytas, kuris kvepia jaukumu
Purūs mieliniai blynai – tai daugiau nei pusryčiai. Tai švelnumo, namų šilumos ir lėtumo simbolis. Kai virtuvėje pasklinda kepamų blynų kvapas, visi namų gyventojai susirenka prie stalo su šypsenomis. Ir būtent tokie momentai kuria tikrą savaitgalio džiaugsmą. Tad išsivirsk puodelį kavos, užsirišk prijuostę ir iškepk blynų, kurie šypsosi iš lėkštės.
