Kodėl verta kepti varškės spurgas namuose?
Naminės spurgos turi tai, ko nerasite nė vienoje kepykloje – šviežumą, švelnumą ir tikrą sviesto bei varškės skonį. Be to, tai vienas greičiausių desertų, kurį galima paruošti per pusvalandį. Namų virtuvėje galite reguliuoti cukraus kiekį, keisti aromatus, pridėti razinų ar vanilės, o geriausia – kepti jas dar šiltas ir paragauti vos tik ištrauktas iš aliejaus.
Spurgos patinka visiems: vaikams – dėl purumo, suaugusiems – dėl nostalgiško skonio, o kepėjui – dėl paprastumo. Joms nereikia specialių įrankių ar sudėtingų ingredientų, o rezultatas visada maloniai stebina.
Ingredientai purioms varškės spurgoms
Reikės:
– 300 g varškės (geriausia 9 % riebumo)
– 2 kiaušinių
– 3 šaukštų cukraus
– 1 pakelio vanilinio cukraus
– 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
– 200 g kvietinių miltų
– žiupsnelio druskos
– aliejaus kepimui (apie 500 ml)
– cukraus pudros pabarstymui
Jei norite dar švelnesnio skonio, galite įdėti šaukštelį citrinos žievelės arba kelis lašus romo esencijos. Razinos – puikus priedas, suteikiantis spurgoms daugiau charakterio, tačiau jos visiškai nebūtinos.
Tešlos paruošimas
Varškę pertrinkite šakute arba pertraukite per sietelį – tai suteiks spurgoms vientisą, purią tekstūrą. Į dubenį sudėkite kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išplakite. Įmaišykite varškę, kepimo miltelius bei žiupsnelį druskos. Po truputį berkite miltus, kol tešla taps minkšta ir nelipni. Ji turi būti lengvai formuojama rankomis, bet ne per kieta.
Tešla neturi būti tiršta kaip duonai – priešingai, ji turi būti šiek tiek elastinga ir drėgna. Tai viena pagrindinių paslapčių, kodėl spurgos išeina purios, o ne sausos. Jei varškė labai sausa, įmaišykite šaukštą grietinės – rezultatas bus dar švelnesnis.
Kaip formuoti ir kepti spurgas?
Rankomis formuokite nedidelius rutuliukus – maždaug graikinio riešuto dydžio. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstykite jas miltais. Įkaitinkite gilią keptuvę arba puodą su aliejumi iki maždaug 170–180 °C temperatūros. Kad įsitikintumėte, jog aliejus pakankamai karštas, įmeskite mažą tešlos gabaliuką – jei jis iškart iškyla į paviršių ir pradeda šnypšti, galima kepti.
Kepkite spurgas mažomis porcijomis, kad aliejus neatvėstų. Sukite jas, kad apskrustų tolygiai iš visų pusių. Kai spurgos taps auksinės spalvos, išimkite jas ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Nepalikite jų per ilgai aliejuje – kitaip jos praras purumą ir taps riebesnės.
Kada spurgos būna purios, o kada – kietos?
Purumą lemia keli esminiai dalykai. Pirmiausia – varškės drėgnumas. Jei ji per sausa, spurgos bus kietesnės. Antra – kepimo temperatūra. Per karštame aliejuje spurgos greitai parus, bet liks žalios viduje, o per vėsiame – prigers riebalų ir taps sunkios. Ideali temperatūra – 175 °C. Trečia – nepadauginkite miltų. Daugiau miltų suteikia tankumo, mažiau – purumo. Laikykitės recepto proporcijų ir tešlos neperminkykite.
Kaip pagardinti varškės spurgas?
Purios varškės spurgos puikiai dera su cukraus pudra, uogiene ar medumi. Galima jas pateikti ir su grietine, plakta grietinėle ar vaisių tyre. Norint išskirtinio skonio, pabandykite apvolioti dar šiltas spurgas cukraus ir cinamono mišinyje – jos įgaus lengvą, karamelinį prieskonį.
Jei mėgstate modernesnius skonius, spurgas galite pertepti citrininiu kremu, šokoladiniu padažu ar net įdaryti vaniliniu kremu. Tačiau net ir be jokių priedų jos išlieka nepriekaištingai skanios – klasika, kuri visada džiugina.
Naudingos gudrybės
– Jei norite dar trapesnės plutelės, į aliejų prieš kepimą įlašinkite lašelį degtinės – tai neleis spurgoms prisisunkti riebalų.
– Neperkraukite keptuvės – per daug spurgų vienu metu mažina aliejaus temperatūrą.
– Jei norite itin apvalių spurgų, formuodami rankas galite lengvai patepti aliejumi – taip tešla išlaikys tobulą formą.
– Iškepusias spurgas laikykite atidengtas, kad neprarastų traškumo.
DUK
Ar galima kepti spurgas orkaitėje?
Taip, galima, bet tekstūra bus kitokia – mažiau traški. Kepkite 180 °C apie 20 minučių, kol taps auksinės.
Ar tinka liesa varškė?
Galima naudoti, bet rezultatas bus sausesnis. Geriausia – vidutinio riebumo varškė.
Kodėl spurgos sugeria per daug aliejaus?
Tikėtina, kad kepimo temperatūra buvo per žema. Aliejus turi būti pakankamai karštas, kad tešla iškart pradėtų burbuliuoti.
Kaip laikyti spurgas?
Laikykite sandariame inde kambario temperatūroje iki 2 dienų. Jei norite išlaikyti purumą, pašildykite orkaitėje.
Ar galima tešlą ruošti iš vakaro?
Galima, bet laikykite šaldytuve ir prieš kepdami leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros.
Lengvas desertas, kuris visada džiugina
Purios varškės spurgos – tai desertas, kuris sugrąžina šypseną net niūriausią dieną. Jos kvepia jaukumu, švelniu vanilės aromatu ir šiltais prisiminimais. Traški plutele ir minkštas, purutis vidus sukuria tobulą kontrastą, dėl kurio norisi dar vienos. Iškeptos su meile ir šiek tiek kantrybės, šios spurgos tampa ne tik saldžiu kepiniu, bet ir tikru namų simboliu.
