Tikri čeburekai su mėsa – traškūs kaip turguje

Tikri čeburekai su mėsa – traškūs kaip turguje
Čeburekai – vienas tų patiekalų, kurį sunku pamiršti paragavus. Karšti, traškūs, su sultingu mėsos įdaru ir plona, burbuliukais padengta plutele – jie sukelia nostalgiškus prisiminimus apie turgų ar kelionių stoteles. Nors atrodo, kad tikri čeburekai pavyksta tik patyrusioms kepėjoms, jų paslaptis slypi tešloje, įdaro drėgmėje ir kepimo temperatūroje.

Tešlos paslaptis – plona, elastinga ir traški

Norint, kad čeburekai būtų traškūs, svarbiausia tinkamai paruošti tešlą. Ji turi būti elastinga, bet ne per kieta. Klasikinėje versijoje naudojamas karštas vanduo – būtent jis suteikia tešlai ypatingą struktūrą.

Reikės:

  • 500 g miltų
  • 250 ml karšto vandens
  • 1 arbat. š. druskos
  • 2 šaukštai aliejaus

Miltus suberkite į dubenį, įberkite druskos, supilkite karštą vandenį ir aliejų. Maišykite šaukštu, kol masė šiek tiek atvės, tada minkykite rankomis apie 10 minučių – kol tešla taps vientisa ir elastinga. Uždengkite rankšluosčiu ir palikite pailsėti 30–40 minučių. Šis žingsnis būtinas – tik pailsėjusi tešla bus elastinga ir lengvai kočiojama.

Įdaras – sultingumo šaltinis

Tradicinis čeburekų įdaras gaminamas iš maltos kiaulienos ir jautienos mišinio, tačiau galite naudoti tik vienos rūšies mėsą. Svarbiausia – įdaro drėgmė. Sausas faršas privers čeburekus tapti kietus ir beskonius, todėl į jį visada įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.

Įdarui reikės:

  • 300 g maltos jautienos
  • 200 g maltos kiaulienos
  • 1 svogūno
  • 100 ml vandens arba sultinio
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Svogūną sutarkuokite smulkiai, sumaišykite su mėsa ir vandeniu. Gerai išminkykite, kad įdaras būtų vientisas ir minkštas. Jis turi būti drėgnas, bet ne skystas – tai garantuos sultingumą.

Formavimas – tikslumo klausimas

Tešlą padalinkite į kelias dalis ir kiekvieną plonai iškočiokite iki 2 mm storio. Ant vienos pusės dėkite įdaro šaukštą, palikdami kraštus tuščius. Užlenkite kitą pusę ir gerai prispauskite kraštus pirštais arba šakute. Kraštai turi būti sandarūs, kad kepant neišbėgtų sultys.

Klasikinė čebureko forma – pusmėnulio. Galite naudoti lėkštę ar specialų pjaustytuvą, kad kraštai būtų taisyklingi. Nepamirškite, kad per storas tešlos sluoksnis neleis čeburekui tapti traškiu.

Kepimas – aukšta temperatūra ir kantrybė

Čeburekai kepami dideliame aliejaus kiekyje – aliejus turi visiškai apsemti gaminį. Tinkamiausia temperatūra – apie 180 °C. Jei neturite termometro, pabandykite įdėti mažą tešlos gabalėlį – jei jis iškart kyla į viršų ir burbuliuoja, aliejus pakankamai įkaitęs.

Kiekvieną čebureką kepkite po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol pluta taps auksinė ir traški. Išimkite ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų perteklinis riebalų kiekis.

Ką daryti, kad čeburekai nesugertų daug aliejaus?

Yra keli triukai: pirma, kepkite tik gerai įkaitintame aliejuje, nes per šaltas riebalas verčia tešlą sugerti aliejų. Antra, nepridėkite per daug čeburekų vienu metu – temperatūra turi išlikti pastovi. Trečia, naudokite saulėgrąžų arba rapsų aliejų – jie labiau tinka aukštai temperatūrai.

Kaip patiekti čeburekus?

Karšti čeburekai skaniausi iš karto po kepimo. Tradiciškai jie valgomi su kefyru, ajranu arba šalta jogurto gėrimo stikline. Jei norite modernesnės versijos – pabandykite čeburekus su česnakiniu jogurto padažu, kurį sudaro natūralus jogurtas, česnakas, krapai ir šiek tiek citrinos sulčių.

DUK

Ar galima čeburekus kepti orkaitėje?
Galima, tačiau jie nebus tokie traškūs. Orkaitėje kepkite 200 °C temperatūroje apie 20 minučių, patepkite aliejumi, kad tešla nesukietėtų.

Ar galima įdaru naudoti vištieną?
Taip, vištienos faršas puikiai tinka, tik į jį reikėtų įpilti šiek tiek daugiau vandens, nes jis liesesnis nei kiauliena.

Kiek laiko galima laikyti tešlą?
Tešlą galite laikyti šaldytuve iki 24 valandų, suvynioję į maistinę plėvelę. Ji neturėtų išdžiūti.

Kaip pašildyti čeburekus, kad jie išliktų traškūs?
Geriausia – orkaitėje arba keptuvėje be aliejaus. Mikrobangų krosnelėje jie suminkštės.

Naminių čeburekų kvapas – nostalgija ir malonumas

Tikri čeburekai su mėsa – tai ne tik patiekalas, bet ir prisiminimas. Jų kvapas primena vaikystės turgų, keliones ar savaitgalius su šeima. Nors atrodo, kad receptas paprastas, kiekvienas čeburekas turi savo paslaptį – minkštą tešlą, sultingą įdarą ir tinkamą kepimo momentą. Kai viskas suderinta, čeburekai tampa ne tik skaniu, bet ir jaukumu kvepiančiu namų simboliu.