Tikras plovas pagal Rytų tradicijas – sultingas ir aromatingas

Tikras plovas pagal Rytų tradicijas – sultingas ir aromatingas
Plovas – tai daugiau nei patiekalas. Tai Rytų kultūros simbolis, jungiantis skonius, aromatus ir šeimos tradicijas. Jis gaminamas nuo Centrinės Azijos iki Kaukazo, o kiekvienas regionas turi savąją plovo versiją. Nors receptų gausu, esminis principas išlieka tas pats – ryžiai, mėsa, morkos, svogūnai ir prieskoniai, sujungiami į harmoningą, kvapnų valgį, kuris tinka tiek kasdienai, tiek šventei.

Trumpa plovo istorija

Plovo ištakos siekia senovės Persiją, kur šis patiekalas buvo ruošiamas karalių dvaruose ir vadinamas „pilaf“. Vėliau jis paplito po visą Centrinę Aziją, ypač Uzbekistane, Tadžikistane ir Kazachstane, kur tapo kasdienio maisto dalimi. Uzbekistano plovas iki šiol laikomas klasika, o jo gaminimas – tikras ritualas, reikalaujantis kantrybės, patirties ir meilės maistui.

Sakoma, kad tikras plovas gaminamas dideliame ketaus katile, ant atviros ugnies. Taip pasiekiamas unikalus skonis – mėsos sultys, prieskoniai ir ryžiai susilieja į vientisą aromatingą masę, kuri išsiskiria iš kitų patiekalų paprastumu ir skonių pusiausvyra.

Pagrindiniai ingredientai

Autentiškam plovui reikia vos kelių paprastų, bet kokybiškų produktų. Svarbiausia – tinkamai paruošti kiekvieną jų.

Reikės:

  • 500 g ėrienos arba jautienos (galima ir kiauliena)
  • 400 g ilgo grūdo ryžių (geriausia basmati arba devzira)
  • 3 didelių morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 česnako galvutės
  • 150 ml aliejaus arba avienos taukų
  • 1 arbat. š. kumino (zira)
  • 1 arbat. š. kalendros sėklų
  • druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
  • vandens tiek, kad apsemtų ryžius

Kiekvienas iš šių ingredientų turi savo funkciją. Morkos suteikia salstelėjimo, svogūnai – saldumo ir sodrumo, o prieskoniai – autentišką rytietišką kvapą. Kuminas (zira) laikomas plovo širdimi – be jo patiekalas praranda savo charakterį.

Kaip paruošti tobulą plovą

Autentiškas plovo gaminimas vyksta keliais etapais. Pirmiausia ruošiama mėsa su daržovėmis, vadinamoji „zirvak“ dalis, o tik tada dedami ryžiai. Svarbiausia – viską daryti neskubant ir leisti ingredientams išsiskleisti.

  1. Mėsos paruošimas. Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Katile įkaitinkite aliejų ar taukus ir kepkite mėsą, kol ji įgaus tamsiai auksinę spalvą. Tai suteiks patiekalui gilų skonį.
  2. Daržovės. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie taps permatomi. Tada dėkite stambiai tarkuotas ar pailgai pjaustytas morkas ir kepkite dar 5–7 minutes.
  3. Prieskoniai. Suberkite druską, pipirus, kumino sėklas, kalendros miltelius. Išmaišykite ir leiskite aromatams susijungti.
  4. Ryžiai. Išplaukite juos kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus. Užpilkite ant mėsos ir daržovių, bet nemaišykite – svarbu, kad sluoksniai išliktų atskiri.
  5. Vanduo. Užpilkite tiek, kad apsemtų ryžius per 1–1,5 cm. Virkite ant stiprios ugnies, kol skystis beveik išgaruos, tada sumažinkite kaitrą.
  6. Česnakas. Įspauskite visą česnako galvutę į ryžius – ji suteiks subtilų aromatą. Uždenkite dangčiu ir virkite ant silpnos ugnies 15–20 minučių.

Kai ryžiai suminkštėja, o aromatas užpildo virtuvę – plovas paruoštas. Prieš patiekdami jį švelniai permaišykite, kad mėsos, morkų ir prieskonių sluoksniai pasiskirstytų tolygiai.

Rytų virtuvės paslaptys

Plovo skonis priklauso ne tik nuo ingredientų, bet ir nuo jų kaitinimo eiliškumo. Rytų virtuvės meistrai sako, kad mėsą reikia „uždaryti“ karštyje, kad išliktų sultinga, o morkas – neperkepti, kad jos neprarastų spalvos ir aromato. Tradiciškai plovas gaminamas iš ėrienos, tačiau jei ji per riebi, galite naudoti jautieną arba net vištieną lengvesniam variantui.

Kitas svarbus momentas – ryžių pasirinkimas. Jie turi būti birūs, todėl geriausiai tinka ilgo grūdo rūšys. Trumpi ryžiai linkę sulipti, todėl plovas tampa per tirštas. Kai kurie šeimininkai prieš dedant į katilą ryžius trumpai pakepina – tai dar labiau pagerina struktūrą.

Kaip patiekti

Plovas tradiciškai patiekiamas ant didelės lėkštės ar padėklo, kad visi galėtų semtis iš bendro indo – tai simbolizuoja bendrystę ir šilumą. Dažnai jis puoštas granatų sėklomis, svogūnų žiedais ar šviežiomis žolelėmis. Prie plovo puikiai tinka raugintos daržovės, šviežios salotos ir šalta airano stiklinė.

DUK

Ar galima plovą gaminti su vištiena?
Taip, vištiena yra puikus pasirinkimas lengvesniam variantui – tik sutrumpinkite kepimo laiką, kad mėsa neišsausėtų.

Ką daryti, jei plovas per drėgnas?
Atidarykite dangtį ir trumpai pavirkite ant stipresnės ugnies – vandens perteklius išgaruos. Taip pat galite pridėti dar šiek tiek ryžių.

Ar būtina naudoti kumino prieskonį?
Jei norite tikro rytietiško skonio – taip. Kuminas suteikia nepakartojamą aromatą, kurį sunku pakeisti kitais prieskoniais.

Ar plovą galima šildyti kitą dieną?
Taip, ir net rekomenduojama – per naktį skonio niuansai susilieja dar labiau, todėl jis tampa dar gardesnis.

Rytietiškas skonis jūsų virtuvėje

Tikras plovas – tai kelionė po Rytus be bilieto. Kiekvienas jo kąsnis pasakoja istoriją apie saulėtus turgus, šurmuliuojančias gatves ir draugiškus pokalbius prie stalo. Tai ne tik patiekalas, bet ir kultūros dalis, sujungianti žmones. Paruoškite jį namuose – ir pajusite, kaip jūsų virtuvė prisipildo jaukumo, šilumos ir išraiškingų aromatų.