Kilmė ir populiarumas
Spring rolls kilę iš Vietnamo, kur jie dažnai vadinami „gỏi cuốn“. Skirtingai nei kepti kiniški suktinukai, šie ruošiami su ryžių popieriumi ir valgomi neapkepti. Toks būdas leidžia išlaikyti ingredientų šviežumą ir tekstūrą. Vietname jie dažnai patiekiami su žemės riešutų arba aštriu žuvies padažu – būtent šis derinys suteikia unikalų skonį.
Ingredientai ir pasiruošimas
Vienas geriausių spring rolls privalumų – jų universalumas. Galite naudoti bet kokias mėgstamas daržoves, o baltymų šaltinį rinktis pagal skonį – krevetes, vištieną ar tofu.
Reikės:
- 8 ryžių popieriaus lakštų
- 200 g virtų krevečių
- 1 morkos
- 1 agurko
- 1 raudonos paprikos
- šviežių salotų lapų
- šviežių kalendrų ar mėtos lapelių
- ryžių vermišelių (nebūtina, bet suteikia sotesnį skonį)
Daržoves supjaustykite plonomis juostelėmis, krevetes perpjaukite per pusę, o ryžių vermišeles užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3–4 minutes. Viską paruoškite iš anksto – kai pradedate sukti, laikas svarbus, nes ryžių popierius greitai džiūsta.
Ryžių popieriaus paruošimas
Užpilkite didelį dubenį šilto (ne karšto) vandens. Kiekvieną ryžių popieriaus lapą trumpai – 5–10 sekundžių – pamerkite į vandenį, kol jis taps minkštas ir lankstus. Dėkite ant švaraus, drėgno rankšluosčio ar pjaustymo lentos. Jei paliksite per ilgai, popierius gali suplėšyti, todėl svarbu stebėti konsistenciją.
Kaip sukti spring rolls
Ant minkšto ryžių popieriaus dėkite salotos lapą, šiek tiek vermišelių, daržovių juostelių ir 2–3 krevečių puseles. Neperkraukite – jei įdaro bus per daug, suktinukas plyš. Užlenkite šonus į vidų, tada susukite nuo savęs kaip buritą – tvirtai, bet atsargiai.
Paruoštus suktinukus dėkite ant lėkštės, uždenkite drėgnu rankšluosčiu, kad neišdžiūtų. Jei planuojate juos laikyti šiek tiek ilgiau, suvyniokite kiekvieną į maistinę plėvelę – taip jie išliks švieži.
Gaivus žemės riešutų padažas
Klasikinis spring rolls palydovas – žemės riešutų padažas, kuris suteikia kremiškumo ir subalansuoja gaivų daržovių skonį.
Padažui reikės:
- 2 šaukštų žemės riešutų sviesto
- 1 šaukšto sojų padažo
- 1 šaukštelio citrinos ar laimo sulčių
- 1 šaukštelio medaus arba cukraus
- 1–2 šaukštų vandens (norimai konsistencijai)
- česnako ir čili pagal skonį
Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos, kremiškos masės. Jei norite intensyvesnio skonio, įdėkite šiek tiek skrudintų sezamų ar imbiero.
Kaip patiekti
Spring rolls skaniausi švieži, todėl geriausia juos suvalgyti tą pačią dieną. Patiekite su šaltu padažu, šviežiomis žolelėmis ir citrinos griežinėliais. Jei norite įvairesnių skonių, galite patiekti ir su aštriu čili arba saldžiarūgščiu padažu.
DUK
Ar spring rolls galima kepti?
Taip, bet tai jau būtų kita versija – kepti kiniški suktinukai. Šiame recepte naudojame šviežią ryžių popierių, todėl jie neapkepami.
Kiek laiko galima laikyti šviežius spring rolls?
Šaldytuve – iki 24 valandų, suvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį ir maistinę plėvelę. Ilgiau laikyti nerekomenduojama.
Kuo galima pakeisti krevetes?
Puikiai tiks virta vištiena, rūkyta lašiša arba keptas tofu, jei norite vegetariško varianto.
Ar galima naudoti rudus ryžių popieriaus lakštus?
Taip, jie šiek tiek tvirtesni ir turi daugiau skaidulų, tačiau jų skonis yra švelnesnis nei baltųjų.
Azijos gaiva jūsų virtuvėje
Spring rolls – tai lengvas, sveikas ir nepaprastai estetiškas patiekalas, kuris ne tik puošia stalą, bet ir leidžia improvizuoti. Galite eksperimentuoti su įdarais, prieskoniais ir padažais – rezultatas visada bus skanus. Toks užkandis patiks tiek sveikos mitybos mėgėjams, tiek tiems, kurie nori išbandyti ką nors naujo, lengvo ir spalvingo. Kiekvienas kąsnis primins Azijos gatvės maisto gaivą ir paprastumą, kuriuo galima mėgautis ir namuose.
