Itališka panna cotta – elegantiškas desertas kiekvienai progai

Itališka panna cotta – elegantiškas desertas kiekvienai progai
Panna cotta – tai vienas žinomiausių itališkų desertų, garsėjantis savo švelnia, kreminės tekstūros konsistencija ir subtiliu skoniu. Išvertus iš italų kalbos, „panna cotta“ reiškia „virta grietinėlė“. Nors šis desertas atrodo tarsi iš prabangiausio restorano meniu, iš tiesų jį pagaminti namuose – visai nesudėtinga. Svarbiausia laikytis proporcijų ir neskubėti.

Trumpa istorija

Šis desertas kilęs iš Šiaurės Italijos regiono – Pjemonto, kur tradiciškai buvo gaminamas iš grietinėlės, cukraus, želatinos ir vanilės. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose panna cotta paminėta tik XX amžiaus pradžioje, tačiau greitai tapo klasika ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Šiandien panna cotta ruošiama įvairiais skoniais – su šokoladu, kava, pistacijomis, vaisių padažais ar uogų tyre.

Kokybiški ingredientai – sėkmės paslaptis

Panna cotta gamybai svarbiausia – natūrali, riebesnė grietinėlė (ne mažiau kaip 30 % riebumo). Ji suteikia desertui švelnumo ir elastingumo. Kitas esminis ingredientas – želatina, kuri užtikrina, kad desertas išlaikytų formą, tačiau nebūtų per kietas.

Reikės:

  • 400 ml riebios grietinėlės
  • 100 ml pieno
  • 60 g cukraus
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto arba pusės vanilės ankšties sėklyčių
  • 8 g želatinos (arba 4 lapeliai)

Želatiną pamerkite į šaltą vandenį ir palikite 10 minučių, kad suminkštėtų. Tuo metu puode švelniai pakaitinkite grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilę – tačiau nevirkite. Kai mišinys sušils, išjunkite kaitrą ir įmaišykite išbrinkintą želatiną, maišykite, kol visiškai ištirps. Masę supilkite į indelius ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, geriausia – per naktį.

Patiekimo idėjos

Klasikinė panna cotta dažniausiai patiekiama su raudonųjų uogų padažu. Jo rūgštelė puikiai subalansuoja grietinėlės saldumą ir suteikia gaivumo.

Uogų padažui reikės:

  • 200 g šviežių ar šaldytų aviečių arba braškių
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių

Uogas suberkite į puodą su cukrumi ir citrinos sultimis, kaitinkite kelias minutes, kol jos suminkštės. Pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Atvėsusį padažą užpilkite ant sustingusios panna cottos. Taip pat galima naudoti pasiflorų, mangų ar karamelės padažus – viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.

Patarimai, kad panna cotta pavyktų tobulai

Norint pasiekti idealią konsistenciją, svarbu nepervirti grietinėlės – pakanka ją tik sušildyti. Taip išsaugomas švelnus skonis ir kreminė struktūra. Jei norite itin švelnaus rezultato, masę prieš pilant į formeles perkoškite per smulkų sietelį.

Želatinos kiekis taip pat turi būti tikslus – per mažai jos ir desertas nebus pakankamai standus, per daug – taps guminis. Jeigu norite augalinės alternatyvos, vietoje želatinos galite naudoti agarą, tačiau jį reikia virinti, o ne tik ištirpinti šiltame skystyje.

Skonių variacijos

Panna cotta puikiai tinka eksperimentams. Galite į ją įmaišyti trintų vaisių, šokolado, espreso kavos ar net levandų. Citrininė panna cotta bus gaivesnė, o šokoladinė – sodresnė ir tiks žiemos vakarams. Italijoje populiarus ir pistacijų variantas, kuriam naudojama pistacijų pasta – ji suteikia subtilų riešutų aromatą ir švelniai žalsvą spalvą.

Kaip gražiai patiekti

Jei norite elegantiško pateikimo, panna cottą galite išversti iš formelės – tam ją trumpam panardinkite į šiltą vandenį ir atsargiai apverskite ant lėkštutės. Puoškite šviežiomis uogomis, mėtomis, šokolado drožlėmis ar karamelės siūlais. Paprastai, bet prabangiai atrodantis desertas tikrai sužavės svečius.

DUK

Ar galima panna cottą ruošti be pieno produktų?
Taip, vietoje grietinėlės naudokite kokosų pieną ar augalinę grietinėlę. Skonis bus kiek kitoks, bet taip pat labai malonus.

Ar galima užšaldyti panna cottą?
Nerekomenduojama – šaldymas keičia tekstūrą ir gali padaryti desertą grūdėtą. Geriau laikyti šaldytuve iki 3 dienų.

Kiek laiko panna cotta stingsta?
Paprastai pakanka 4–5 valandų šaldytuve, bet idealiausia palikti per naktį – tada ji įgauna tobulą tekstūrą.

Itališkas paprastumo grožis

Panna cotta įkūnija tikrą itališką kulinarinę filosofiją – paprastumą, kokybę ir eleganciją. Vos keli ingredientai, bet rezultatas – nepaprastai išraiškingas. Tai desertas, kuris tinka tiek kasdienai, tiek ypatingai progai. Švelnus, tirpstantis burnoje ir estetiškas – tikra klasika, kuri niekada neišeina iš mados.