Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad cake pops gamyba yra sudėtinga, iš tiesų tai gana paprastas ir lankstus desertas. Jį galima ruošti iš ką tik kepto biskvito, iš likusio torto ar net sausainių masės. Kartą išmokę pagrindinį principą, galėsite keisti skonius, spalvas, dekoracijas ir kiekvienai šventei sukurti vis kitokį, bet visada džiaugsmą keliantį desertą vaikams.
Kas yra cake pops ir kuo jie ypatingi?
Cake pops – tai sutrupinto biskvito ir kremo masės rutuliukai, pamauti ant pagaliukų ir aplieti šokoladu ar glajumi. Skirtingai nuo tradicinių keksiukų ar torto gabalėlių, cake pops labiau primena spalvingus saldainius, kuriuos vaikai noriai renkasi iš desertų stalo. Jie ypatingi tuo, kad kiekvienas rutuliukas gali būti vis kitokio dizaino: nuo paprastų spalvotų pabarstukų iki teminių personažų, gyvūnėlių ar šypsenėlių.
Dar vienas didelis privalumas – porcijos dydis. Mažas rutuliukas leidžia vaikams paragauti deserto, bet nepersivalgyti, o tėvams lengviau kontroliuoti saldumynų kiekį. Be to, cake pops patogu dalinti kaip lauktuves – gražiai supakuoti rutuliukai gali tapti smulkia dovanele svečiams, kurią jie parsineš namo po šventės.
Reikalingi ingredientai spalvingiems cake pops rutuliukams
Norint paruošti šį desertą, nereikia labai sudėtingų produktų. Dažniausiai daug ką rasite savo virtuvėje, o trūkstamas smulkmenas lengvai įsigysite bet kurioje parduotuvėje. Žemiau pateikiamas vienas klasikinis variantas, kurį galite koreguoti pagal savo skonius.
Vienai vidutinei porcijai (apie 20–25 cake pops rutuliukų) prireiks:
- Apie 400–450 g biskvito (vanilinio arba kakavinio, galima naudoti ir likusį pyragą).
- 3–4 šaukštai tirštesnio kremo (sviestinio kremо, „cream cheese“ kremo, kondensuoto pieno ar tirštesnio kremo iš torto).
- 200–300 g balto ar pieniško šokolado, glaisto arba konditerinių glaistų diskelių.
- Spalvotų pabarstukų, šokoladinių drožlių, mini zefyriukų ar kitų dekoracijų.
- Medinių ar plastikinių lazdelių (cake pops pagaliukų arba storesnių medinių iešmelių, patrumpintų iki norimo ilgio).
- Šiek tiek aliejaus arba kokoso riebalų, jei norite lengviau lydomo, glotnesnio šokolado.
Jeigu desertą gaminsite vaikų šventei, verta pasirūpinti keliomis skirtingomis dekoracijomis – taip kiekvienas vaikas galės susikurti savo unikalų cake pop, o pats procesas taps smagiu užsiėmimu, o ne tik desertų gamyba.
Žingsnis po žingsnio: kaip pagaminti cake pops rutuliukus
Norint, kad cake pops pavyktų gražūs, tvirti ir skanūs, verta laikytis kelių paprastų žingsnių. Kartą išbandžius, suprasite, kad tai visai nesudėtinga, o vėliau jau improvizuosite drąsiau.
Pirmiausia sutrupinkite biskvitą. Tai galite padaryti rankomis arba virtuviniu kombainu. Masė turi priminti smulkius trupinius, be didelių gabalų. Tuomet į trupinius dalimis dėkite kremą ir viską gerai išmaišykite – masė turi tapti drėgna, bet ne per skysta. Ji turi būti tokia, kad galėtumėte lengvai formuoti rutuliukus, kurie išlaiko formą ir nesubyra.
Suformuokite nedidelius vienodo dydžio rutuliukus. Patogiausia juos daryti maždaug graikinio riešuto dydžio – taip bus lengva juos merkti į šokoladą ir valgyti vaikams. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar skardos ir bent 20–30 minučių palaikykite šaldytuve. Šis žingsnis labai svarbus, nes atvėsinta masė geriau laikysis ant pagaliukų ir mažiau byrės.
Kol rutuliukai šaldosi, ištirpinkite šokoladą. Tai galite daryti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje trumpais intervalais, vis pamaišydami. Jeigu norite, kad šokoladas būtų skystesnis ir lengviau aplietų rutuliukus, įmaišykite šiek tiek neutralaus aliejaus arba kokoso riebalų. Taip glaistas taps glotnesnis, o paviršius – lygesnis.
Išėmę rutuliukus iš šaldytuvo, paruoškite pagaliukus: kiekvieno pagaliuko galiuką pamirkykite į šokoladą ir tik tada įsmeikite į rutuliuką maždaug iki vidurio. Šis šokolado „klijavimas“ padeda rutuliukui tvirčiau laikytis ant pagaliuko. Tuomet vėl trumpam dėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų.
Galiausiai ateina smagiausia dalis – glaistymas. Kiekvieną rutuliuką atsargiai merkite į šokoladą, šiek tiek pasukite, kad visas paviršius būtų padengtas. Perteklių nuvarvinkite švelniai pasukiodami pagaliuką ar lengvai pabelsdami į indo kraštą. Kol šokoladas dar šlapias, pabarstykite pabarstukais ar kitomis dekoracijomis. Rutuliukus įsmeikite į putplasčio gabalą arba sustatykite į stiklinę, kad sustingtų neatsiguldami ant šono.
Kaip įtraukti vaikus į cake pops gamybą
Cake pops gamyba – puiki proga įtraukti vaikus į virtuvę. Mažiesiems tai ne tik smagus žaidimas, bet ir galimybė lavinti smulkiąją motoriką, kūrybiškumą ir kantrybę. Žinoma, priklausomai nuo vaikų amžiaus, galima skirtingai paskirstyti užduotis.
Mažesni vaikai gali padėti trupinti biskvitą, maišyti masę ir formuoti rutuliukus. Šis procesas primena plastilino minkymą, tad dažnai sukelia daug džiaugsmo. Vyresni vaikai gali imtis atsakingesnių veiksmų – merkti rutuliukus į šokoladą, dekoruoti, kurti tam tikras temas ar personažus. Jiems galima pasiūlyti ir „dizainerio“ rolę – tarkime, sugalvoti, kokios spalvų deriniai dominuos šventiniame deserto kampe.
Svarbu nepamiršti, kad vaikams ypač patinka jaustis reikalingiems ir svarbiems. Todėl verta pagirti kiekvieną jų sukurtą cake pop, net jei jis nėra tobulai apvalus ar simetriškas. Būtent tie, galbūt šiek tiek kreivi ir netikėtai dekoruoti rutuliukai, dažnai suteikia daugiausia žavesio ir tampa šventės akcentu.
Spalvų ir dekoravimo idėjos vaikų šventėms
Spalvingi cake pops rutuliukai – tarsi maži valgomi meno kūriniai. Norint, kad desertas atrodytų įspūdingai, nebūtina turėti sudėtingų įrankių ar profesionalių konditerinių įgūdžių. Pakanka kelių paprastų idėjų ir drąsos žaisti spalvomis.
Vienas paprasčiausių būdų – naudoti skirtingų spalvų glaistus: baltą, rožinį, mėlyną, geltoną. Balto šokolado glaistą galite nuspalvinti specialiais dažais, skirtais šokoladui, arba naudoti jau paruoštus spalvotus glaistų diskelius. Ant dar nesustingusio glaisto berkite ryškius pabarstukus: širdeles, žvaigždutes, kamuoliukus, konfeti.
Jei šventė teminė, cake pops galima priderinti prie pasirinktos temos. Pavyzdžiui, vienaragio šventei tinka pastelinių spalvų rutuliukai su blizgiais pabarstukais, piratų vakarėliui – tamsesni, su baltais raštais, primenančiais kaukoles ar kryžius, o kosmoso temai – tamsiai mėlyni su sidabriniais ir violetiniais taškeliais, kuriuos galima sukurti pabarstų ir valgomų blizgučių pagalba.
Laikymas, transportavimas ir pateikimas ant šventinio stalo
Paruošus cake pops rutuliukus, svarbu pasirūpinti tinkamu laikymu. Jeigu naudojote kremą, kuris turi būti laikomas šaldytuve, desertą geriausia laikyti vėsiai iki pat patiekimo. Trumpam laikui – kelios valandos – cake pops galima laikyti kambario temperatūroje, ypač jei šokolado glaistas gerai sustingęs ir patalpoje nevėsu.
Jei ruošiatės desertą vežtis į kitą vietą, verta pasirūpinti dėžute, kurioje rutuliukai stovėtų vertikaliai. Kai kurie tėvai pasigamina paprastą laikiklį iš kartono ar putplasčio, priklijavę jį dėžės viduje ir įsmeigdami pagaliukus į paruoštas skyles. Taip desertą patogu transportuoti, o atvykus į šventę jį galima tiesiog išimti ir pastatyti ant stalo.
Ant šventinio stalo cake pops dažnai tampa centriniu akcentu. Juos galima patiekti kaip valgomo „medelio“ formą, įsmeigiant į putplasčio rutulį ar gražią dekoratyvinę bazę. Kitas variantas – sustatyti juos į skirtingo aukščio stiklinius indus arba desertines stiklines, taip sukuriant spalvingą desertų kompoziciją, kuri traukia akį vos tik įžengus į šventės salę.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai apie cake pops
Ar cake pops galima gaminti iš parduotuvėje pirkto pyrago?
Taip, tai labai patogus būdas sutaupyti laiko. Galite naudoti paprastą parduotuvinį biskvitinį pyragą ar keksiukus, juos sutrupinti ir sumaišyti su pasirinktu kremu. Tokiu būdu net ir neplanuotas desertas gali gimti vos per valandą.
Kiek kremo reikia dėti į biskvito trupinius?
Svarbiausia – nepadauginti. Kremo dėkite po šaukštą ir kaskart gerai išmaišykite. Masė turi būti drėgna, bet ne per šlapia. Jeigu įdėsite per daug kremo, rutuliukai gali būti per minkšti, sunkiai laikytis ant pagaliukų ir byrėti merkiant į šokoladą.
Ką daryti, jei cake pops rutuliukai slysta nuo pagaliuko?
Prieš įsmeigdami į rutuliuką, pagaliuko galiuką pamirkykite ištirpintame šokolade. Tai tarsi „klijai“, kurie sutvirtina masę. Taip pat įsitikinkite, kad rutuliukai prieš glaistymą gerai atvėsinti ir šiek tiek sustingę.
Ar galima cake pops užšaldyti?
Taip, rutuliukus be glaisto galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje kelias savaites. Vėliau juos tereikės atitirpinti šaldytuve, uždėti ant pagaliukų ir padengti šokoladu. Visgi jau glaistu padengtus cake pops geriau laikyti šaldytuve, o ne šaldiklyje, kad nesusidarytų kondensatas ir nepažeistų dekoracijų.
Kaip pritaikyti receptą vaikams, turintiems alergijų?
Jeigu vaikas alergiškas pieno produktams, galite rinktis augalinės kilmės kremus ir šokoladą be pieno. Glitimo netoleruojantiems vaikams tinka biskvitas iš beglitimių miltų. Be to, verta atsisakyti pabarstukų, kuriuose gali būti potencialiai alergizuojančių priedų, ir rinktis paprastesnes dekoracijas, pavyzdžiui, džiovintus vaisius ar specialius alergiškiems vaikams skirtus pabarstus.
Kodėl šie spalvingi cake pops patinka ir vaikams, ir suaugusiesiems
Spalvingi cake pops rutuliukai traukia akį, džiugina skoniu ir leidžia atsiskleisti kūrybiškumui. Vaikams jie patinka, nes primena žaismingus saldainius, kuriuos galima pasirinkti pagal spalvą ar dekoracijas. Suaugusieji vertina tai, kad šį desertą nesunku dalinti, jis neužima daug vietos lėkštėje, o porcijos dydis lengvai kontroliuojamas. Be to, cake pops yra būdas panaudoti likusį biskvitą ar torto gabalus, taip mažinant maisto švaistymą.
Kaskart gamindami cake pops galite išbandyti vis kitokius skonius ir dizainus: nuo švelniai vanilinių iki sodriai šokoladinių, nuo pastelinių iki itin ryškių spalvų. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir įtraukti vaikus į procesą. Tokiu būdu šis desertas tampa ne tik skaniu, bet ir emocine šventės dalimi: kiekvienas rutuliukas primena bendrą laiką virtuvėje, juoką, drauge rinktas spalvas ir fantaziją, kurią vaikai įneša į kiekvieną mažą spalvingą pyragaiuką ant pagaliuko.
