Reikalingi ingredientai
Norint pagaminti gerus belgiškus vaflius, svarbiausia – tinkamos proporcijos ir kokybiški ingredientai. Vafliai kepami iš mielinės arba kepimo miltelių tešlos. Ši versija – greitesnė, bet neprarandanti purumo ir skonio.
Reikės:
• 250 g kvietinių miltų;
• 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
• 2 šaukštų cukraus;
• žiupsnelio druskos;
• 2 kiaušinių (atskirti baltymus nuo trynių);
• 300 ml pieno;
• 100 g tirpinto sviesto;
• 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus (arba kelių lašų vanilės ekstrakto).
Kaip pagaminti tešlą
1. Paruoškite sausą mišinį. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Tai bus pagrindas, kuris suteiks vafliams tinkamą struktūrą.
2. Atskirkite kiaušinius. Kiaušinių trynius išplakite su pienu ir tirpintu sviestu, kol masė taps vientisa. Kiaušinių baltymus plakite atskirai iki standžių putų – tai suteiks vafliams purumo.
3. Sumaišykite tešlą. Į sausą mišinį supilkite skystą masę ir švelniai išmaišykite. Tada įmaišykite išplaktus baltymus – maišykite atsargiai, kad nesunaikintumėte jų purumo. Tešla turi būti tiršta, bet lengvai bėganti nuo šaukšto.
Vaflių kepimas
1. Įkaitinkite vaflinę. Prieš kepdami gerai įkaitinkite vaflinę ir patepkite ją šiek tiek sviestu ar aliejumi, kad tešla nepriliptų.
2. Kepkite iki auksinės spalvos. Įpilkite šaukštą tešlos ir tolygiai paskirstykite. Kepkite 3–5 minutes, kol vafliai taps auksiniai ir traškūs. Laikas gali skirtis priklausomai nuo vaflinės galingumo.
3. Patiekite iš karto. Geriausi vafliai – šviežiai iškepti. Juos galite laikyti orkaitėje (apie 100 °C), kad išliktų šilti ir traškūs iki patiekimo.
Skirtingi belgiškų vaflių variantai
Belgiški vafliai gali būti ruošiami keliais būdais. Populiariausios versijos – Briuselio ir Liège stiliaus vafliai. Briuselio vafliai – lengvi ir purūs, o Liège versija – tankesnė, su karamelizuotu cukrumi, kuris suteikia ypatingą traškumą.
Norint pagaminti saldesnius vaflius, galima į tešlą įmaišyti perlinio cukraus (coarse sugar) – kepant jis karamelizuojasi ir sukuria traškią plutelę. Jei norite lengvesnio, pusrytinio varianto, cukraus kiekį sumažinkite ir vaflius gardinkite natūraliais priedais.
Patiekimo idėjos
Belgiški vafliai puikiai dera su įvairiais priedais. Kiekvienas gali susikurti savo mėgstamą derinį:
• šviežios braškės, mėlynės ar avietės su medumi;
• plakta grietinėlė ir šlakelis klevų sirupo;
• tirpintas šokoladas arba Nutella;
• vaniliniai ledai su karameliniu padažu;
• graikiškas jogurtas su bananais ir cinamonu.
Norint sveikesnio varianto, dalį miltų galima pakeisti avižiniais ar speltos miltais, o cukrų – medumi arba agavų sirupu.
Naudingi patarimai
• Kiaušinių baltymai – pagrindinė paslaptis, suteikianti vafliams purumo.
• Sviestas suteikia ypatingą skonį ir aromatą, todėl jo nekeiskite margarinui.
• Jei vafliai per minkšti – leiskite jiems kelias minutes atvėsti ant grotelių, tuomet jie taps traškesni.
• Norėdami aromatingesnių vaflių, įdėkite žiupsnelį cinamono arba citrinos žievelės.
DUK
Ar galima kepti be vaflinės?
Taip, galima kepti orkaitėje ant kepimo popieriaus, bet rezultatas bus labiau panašus į blynus nei į tikrus vaflius.
Kaip laikyti iškeptus vaflius?
Atvėsusius vaflius galima laikyti sandariame inde iki 2 dienų arba užšaldyti. Prieš patiekiant, pašildykite orkaitėje ar skrudintuvėje.
Ar galima dėti į tešlą vaisių ar šokolado gabalėlių?
Taip, bet nedaug. Geriausia – smulkinti gabalėliai ar uogos, kad vafliai išliktų traškūs.
Kaip gauti ypač traškius vaflius?
Kepkite aukštoje temperatūroje ir neleiskite tešlai per ilgai stovėti – šviežiai sumaišyta visada duoda geriausią rezultatą.
Pusryčių aromatas, kuris priverčia šypsotis
Belgiški vafliai – tai ne tik maistas, bet ir mažas savaitgalio ritualas, suteikiantis dienai džiaugsmo. Kiekvienas kąsnis – tarsi mažas priminimas, kad paprasti dalykai dažnai yra patys geriausi. Kvapnūs, traškūs ir purūs – šie vafliai taps neatsiejama jūsų pusryčių dalimi, kuriai sunku pasakyti „ne“.
