Kas yra tikras „mac and cheese“?
Klasikinis „mac and cheese“ – tai trumpi makaronai (dažniausiai vamzdeliai, vadinami „elbow macaroni“), apgaubti tirštu, kreminiu sūrio padažu. Tradiciškai naudojamas „cheddar“ sūris, tačiau modernios versijos leidžia maišyti kelis sūrius, kad skonis būtų turtingesnis. Patiekalas gali būti gaminamas keptuvėje, orkaitėje arba net greitai ant viryklės, o jo sėkmės paslaptis slypi tinkamame padaže.
Ingredientai tobulam „mac and cheese“
Kad rezultatas būtų tobulas – kreminis, bet ne per tirštas, ir kupinas skonio – reikės šių ingredientų:
- 250 g trumpų makaronų („elbow“, „penne“ arba „fusilli“);
- 2 šaukštų sviesto;
- 2 šaukštų miltų;
- 400 ml pieno (galima dalį pakeisti grietinėle, jei norite dar kremiškesnio rezultato);
- 200 g „cheddar“ sūrio (tarkuoto);
- 50 g parmezano (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio);
- Druskos, pipirų pagal skonį;
- Žiupsnelio muskato riešuto (nebūtina, bet suteikia subtilumo);
- Trupučio duonos trupinių (jei norite apkepti orkaitėje).
„Mac and cheese“ gaminimas žingsnis po žingsnio
1. Išvirkite makaronus.
Viršykite juos lengvai pasūdytame vandenyje, bet nepersistenkite – jie turi likti šiek tiek kietoki (al dente), nes vėliau dar bus šildomi padaže. Nukoškite ir atidėkite į šalį, palikdami šiek tiek virimo vandens.
2. Pasiruoškite sūrio padažą.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite miltus ir maišykite 1–2 minutes, kol susidarys vientisa masė – tai bus jūsų pagrindas, vadinamas „roux“. Tada po truputį pilkite pieną, nuolat maišydami, kad neliktų gumuliukų. Padažas turi tirštėti pamažu, kol taps švelnus ir kreminis.
3. Įmaišykite sūrį.
Kai padažas pasieks norimą konsistenciją, sumažinkite ugnį ir dėkite tarkuotą sūrį. Maišykite, kol jis visiškai ištirps ir taps vientisu kremu. Pagardinkite druska, pipirais ir žiupsneliu muskato riešuto. Šis prieskonis subtiliai išryškina sūrio skonį.
4. Sumaišykite su makaronais.
Į padažą suberkite virtus makaronus ir gerai išmaišykite. Jei masė atrodo per tiršta, įpilkite šlakelį makaronų virimo vandens – tai suteiks papildomo švelnumo ir glotnumo.
5. (Nebūtina) Apkepkite orkaitėje.
Jei norite traškesnio viršaus, perkelkite makaronus į kepimo formą, pabarstykite duonos trupiniais ir dar šiek tiek tarkuoto sūrio. Kepkite 180 °C temperatūroje 10–15 minučių, kol viršus taps auksinis ir lengvai traškus.
Kaip išgauti tobulą kreminį rezultatą?
„Mac and cheese“ esmė – kreminis padažas. Jei norite, kad jis visada pavyktų, laikykitės kelių svarbių principų:
- Naudokite riebesnį pieną arba grietinėlę – kuo daugiau riebalų, tuo sotesnis skonis.
- Sūrį dėkite tik po to, kai išjungiate ugnį – taip jis tolygiau ištirps ir nesutrauks pieno.
- Jei norite dar švelnesnio rezultato, įpilkite šaukštelį sviesto ar grietinės pabaigoje.
- Neperkaitinkite padažo – karštis gali atskirti sūrį nuo pieno ir padažas taps grūdėtas.
Populiariausios variacijos
Nors klasikinis „mac and cheese“ pats savaime yra tobulas, daugelis mėgsta eksperimentuoti. Štai kelios idėjos, kaip šį patiekalą paversti dar įdomesniu:
- Su kumpiu arba šonine – suteikia dūmo aromato ir sūrumo.
- Su brokoliais arba žirneliais – švelni, sveikesnė versija, ypač tinkanti vaikams.
- Su čili pipirais – mėgstantiems aštresnius skonius.
- Su keturiais sūriais – naudokite „cheddar“, „gouda“, „mozzarella“ ir „parmezano“ derinį.
- Be glitimo – tiesiog pakeiskite makaronus ir naudokite kukurūzų ar ryžių miltus padažui.
Kaip patiekti „mac and cheese“?
Šis patiekalas tinka tiek kaip pagrindinis, tiek kaip garnyras. Jį galima valgyti iškart po paruošimo arba laikyti šaldytuve – jis puikiai išlaiko skonį net kitą dieną. Patiekite su šviežiomis žolelėmis, šaukštu grietinės arba trupučiu aitriosios paprikos viršuje. O jei norite iškilmingesnės vakarienės – apibarstykite kepintais svogūnėliais ar džiovintais pomidorais.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitus sūrius?
Taip, puikiai tinka „Gouda“, „Emmental“, „Mozzarella“ ar „Monterey Jack“. Svarbiausia – kad sūris gerai lydytųsi.
Ar galima gaminti be miltų?
Galima – vietoj miltų naudokite kukurūzų krakmolą. Jis suteiks padažui tirštumo, bet bus šiek tiek lengvesnis.
Ar tinka makaronai be glitimo?
Žinoma, tinka. Tik virkite juos šiek tiek trumpiau, kad neištižtų, nes jie linkę greičiau suminkštėti.
Kaip laikyti likučius?
Laikykite sandariame inde šaldytuve iki 2 dienų. Šildykite keptuvėje su šlakeliu pieno, kad atgautų kreminę tekstūrą.
Sūrio kvapas, kuris kuria jaukumą
Kreminiai „mac and cheese“ – tai patiekalas, kuris niekada nenuvilia. Jis sujungia paprastumą, nostalgišką skonį ir šiek tiek prabangos. Namuose paruoštas variantas visada skanesnis, nes galite pritaikyti jį sau – daugiau sūrio, daugiau kreminės tekstūros ar net šiek tiek aštrumo. Tai tikra amerikietiška klasika, kuri akimirksniu praskaidrina dieną ir sukuria namų jaukumo jausmą.
