Ingredientai, reikalingi tobulam lietinių tešlos balansui
Klasikinė lietinių tešla reikalauja vos kelių pagrindinių produktų, tačiau jų proporcijos lemia viską. Štai ko jums reikės:
- 3 kiaušinių;
- 500 ml pieno (arba pusė pieno, pusė vandens – lengvesniems blynams);
- 200 g kvietinių miltų;
- Žiupsnelio druskos;
- 1 šaukšto cukraus (jei planuojate saldžius blynus);
- 1 šaukšto aliejaus arba ištirpinto sviesto;
- Pasirinktinai: vanilinio cukraus, cinamono ar citrinos žievelės kvapui.
Jei ruošiate sūrius lietinius, cukrų galima visai praleisti, o vietoje jo įberti šiek tiek daugiau druskos. Tokia tešla tiks įdarams su mėsa, sūriu ar daržovėmis.
Tešlos paruošimas – pagrindas tobulam rezultatui
Norint, kad lietiniai būtų be gumuliukų ir vienodo storio, labai svarbu tinkamai sumaišyti tešlą. Štai kaip tai padaryti žingsnis po žingsnio:
1. Išplakite kiaušinius.
Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su žiupsneliu druskos ir cukraus. Plakite iki vientisos, lengvai putotos masės – tai suteiks blynams elastingumo.
2. Įpilkite pieno.
Į kiaušinių masę po truputį pilkite pieną, visą laiką maišydami. Tai padeda išvengti gumuliukų formavimosi, kai vėliau dėsite miltus.
3. Suberkite miltus.
Pilkite miltus dalimis, nuolat maišydami šluotele arba elektriniu plaktuvu. Tešla turi tapti vientisa, be gumuliukų. Jei ji per tiršta – įpilkite šiek tiek vandens ar pieno.
4. Įmaišykite aliejų arba ištirpintą sviestą.
Tai neleis blynams prilipti prie keptuvės ir suteiks jiems švelnumo. Be to, blynai taps lankstūs ir nesuplyš, kai juos sukiosite ar lankstysite su įdaru.
5. Palikite tešlą pailsėti.
Leiskite tešlai pastovėti bent 15–30 minučių kambario temperatūroje. Per tą laiką miltai sugeria drėgmę, o tešla tampa elastingesnė. Tai vienas iš esminių žingsnių, padedančių išgauti tobulą tekstūrą.
Kaip iškepti plonus, bet tvirtus lietinius?
Kepimas yra momentas, kai visas pasiruošimas atsiskleidžia. Net ir geriausia tešla gali sugesti, jei keptuvė nebus tinkamai paruošta. Tad štai keli patarimai, kaip pasiekti idealų rezultatą:
- Naudokite nelimpančią keptuvę, skirtą būtent blynams – ji turi būti plokščia, su žemais kraštais.
- Gerai įkaitinkite keptuvę prieš pilant pirmą blyną – tešla turi iškart „sugriebti“ paviršių.
- Pilkite nedidelį tešlos kiekį (maždaug pusę samtelio) ir greitai paskleiskite ją sukdami keptuvę ratu.
- Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynas spėtų gražiai parusti, bet nesudegtų.
- Apverskite blyną, kai jo krašteliai pakils, o paviršius taps matinis.
Jei blynas suplėšė – greičiausiai tešla per tiršta arba keptuvė per šalta. Jei blynas per trapus – pridėkite šiek tiek aliejaus ar vandens. Po kelių bandymų atrasite tobulą konsistenciją.
Įdarų idėjos: nuo klasikos iki naujų skonių
Lietiniai – tikra drobė kūrybai. Jie puikiai dera su saldžiais, sūriais ar net aštriais įdarais. Štai keli populiariausi variantai:
Saldūs įdarai
- Varškė su cukrumi ir razinomis;
- Šokoladinis kremas su bananais;
- Uogienė, medus ar klevų sirupas;
- Šviežios uogos su plakta grietinėle;
- Karamelizuoti obuoliai su cinamonu.
Sūrūs įdarai
- Vištiena su sūriu ir pievagrybiais;
- Rūkytas lašišos gabalėlis su varškės kremu ir žalumynais;
- Klasikinis malta mėsa su svogūnais;
- Špinatai su varške ir česnaku;
- Sūrio ir kumpio derinys – tobulas pusryčiams.
Įdarus galite dėti tiek į karštus, tiek į atvėsusius lietinius, o apvyniotus – dar trumpai pakepti orkaitėje ar keptuvėje, kad skoniai susijungtų.
Patarimai, kad lietiniai visada pavyktų
- Jei norite ypatingai elastingų blynų – į tešlą įpilkite šlakelį mineralinio vandens.
- Kepant pirmą blyną, išbandykite temperatūrą – jei blynas kepa per greitai, sumažinkite ugnį.
- Jei norite ypač plonų lietinių, naudokite daugiau skysčio nei įprasta.
- Blynus galima laikyti šiltus uždengtus rankšluosčiu – taip jie neišdžius.
- Likusios tešlos neišmeskite – ją galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti augalinį pieną?
Taip, lietiniai puikiai pavyksta ir su migdolų, avižų ar sojų pienu. Skonis šiek tiek skiriasi, bet tekstūra išlieka gera.
Kodėl lietiniai plyšta?
Dažniausiai dėl to, kad tešla per tiršta arba per mažai kiaušinių. Kiaušiniai suteikia struktūros ir elastingumo, todėl jų nevertėtų mažinti.
Kaip laikyti iškeptus lietinius?
Atvėsusius blynus sudėkite vieną ant kito, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve iki 2 dienų. Galite juos ir užšaldyti.
Ar galima kepti be aliejaus?
Jei turite gerą nelimpančią keptuvę, taip – tačiau šiek tiek riebalų tešloje vis tiek reikalinga, kad blynas išliktų minkštas.
Lietiniai, kurie primena namų jaukumą
Tobuli lietiniai blynai – tai paprastas, bet širdžiai mielas patiekalas, primenantis vaikystės rytus ar močiutės virtuvę. Jie kvepia šiluma, cukrumi, sviestu ir gera nuotaika. Nesvarbu, ar patieksite juos su saldžiu įdaru, ar su sočiu sūriu – svarbiausia, kad kiekvienas blynas būtų kepamas su meile. Ir tuomet net paprasčiausi pusryčiai taps mažu šventiniu ritualu.
