Kas sukelia žarnyno uždegimą?
Žarnyno uždegimo priežastys gali būti įvairios – nuo paprastos bakterinės infekcijos iki autoimuninių sutrikimų. Dažniausiai pasitaikančios priežastys yra šios:
• Virusinės ir bakterinės infekcijos. Jas sukelia rotavirusai, salmonelės, šigelės, kampilobakterijos ar E. coli bakterijos.
• Autoimuninės ligos. Tokios kaip Krono liga ar opiniu kolitu vadinamas storosios žarnos uždegimas, kai organizmas puola savo audinius.
• Maisto netoleravimas. Kai kurie produktai (pvz., laktozė ar glitimas) gali sukelti žarnyno sudirginimą.
• Vaistų poveikis. Ilgalaikis antibiotikų ar nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas gali pažeisti žarnyno mikroflorą.
• Stresas ir mitybos klaidos. Nervinė įtampa, netaisyklinga mityba ir miego trūkumas taip pat gali silpninti virškinimo sistemą.

Dažniausi žarnyno uždegimo simptomai
Simptomai priklauso nuo uždegimo priežasties ir stiprumo, tačiau dažniausiai pasireiškia šie požymiai:
• Pilvo skausmas ar spazmai, dažniausiai apatinėje pilvo dalyje;
• Viduriavimas – gali būti su gleivėmis ar kraujo priemaišomis;
• Pykinimas, vėmimas;
• Karščiavimas;
• Silpnumas, nuovargis;
• Pilvo pūtimas, dujų kaupimasis;
• Apetito stoka, kartais – svorio kritimas.
Ūminis žarnyno uždegimas dažniausiai prasideda staiga ir trunka kelias dienas, o lėtinis (pvz., Krono liga ar opinis kolitas) gali kartotis periodiškai, su paūmėjimo ir remisijos fazėmis.
Kada būtina kreiptis į gydytoją?
Nors lengvas žarnyno uždegimas dažnai praeina savaime, būtina kreiptis į gydytoją, jei:
• Viduriavimas trunka ilgiau nei tris dienas;
• Išmatose pastebimas kraujas ar gleivės;
• Yra aukšta temperatūra (virš 38,5 °C);
• Pasireiškia stiprūs pilvo skausmai;
• Vaikas ar senjoras greitai netenka skysčių (dehidratacijos požymiai – sausa burna, retas šlapinimasis, silpnumas).
Tokiais atvejais svarbu atlikti tyrimus ir nustatyti tikslią priežastį, kad gydymas būtų veiksmingas.
Kaip gydomas žarnyno uždegimas?
Gydymo taktika priklauso nuo uždegimo tipo ir priežasties. Pagrindiniai gydymo principai apima:
• Skysčių ir elektrolitų atstatymą. Dėl viduriavimo organizmas netenka daug skysčių, todėl svarbu gerti daug vandens, arbatos ar specialių rehidratacinių tirpalų.
• Lengvą mitybą. Ūmios fazės metu rekomenduojama valgyti virtas bulves, ryžius, avižinę košę, bananus, virtą vištieną. Reikia vengti riebaus, aštraus, kepto maisto, pieno produktų ir kavos.
• Probiotikų vartojimą. Jie padeda atkurti sveiką žarnyno mikroflorą po infekcijų ar antibiotikų.
• Antibiotikus. Skiriami tik tada, kai įrodyta bakterinė infekcija (pvz., salmoneliozė ar kampilobakteriozė).
• Priešuždegiminius vaistus. Esant autoimuniniam uždegimui (Krono liga, opinis kolitas), gydytojai skiria kortikosteroidus ar imunomoduliatorius.
• Poilsį ir miego režimą. Organizmas geriausiai gyja ilsėdamasis, todėl svarbu vengti streso ir pervargimo.

Kokie maisto produktai padeda atsigauti?
Po žarnyno uždegimo būtina palaipsniui grąžinti maistą į įprastą racioną, renkantis lengvai virškinamus produktus:
• Virtos daržovės (morkos, cukinijos, moliūgai);
• Lengvos sriubos be riebalų;
• Ryžių ar avižų košės;
• Virta arba garinta vištiena, kalakutiena;
• Bananai, obuolių tyrė;
• Daug skysčių – vanduo, žolelių arbatos, mineralinis vanduo be dujų.
Verta vengti ankštinių, kopūstų, riebaus ir kepto maisto, alkoholio bei gazuotų gėrimų bent kelias dienas po pasveikimo.
Kaip išvengti žarnyno uždegimo?
Prevencija – geriausias būdas išvengti nemalonumų. Laikantis kelių paprastų taisyklių galima žymiai sumažinti riziką:
• Plauti rankas prieš valgį ir po tualeto;
• Kruopščiai plauti vaisius bei daržoves;
• Tinkamai termiškai apdoroti mėsą ir žuvį;
• Gerti tik švarų, virintą ar filtruotą vandenį;
• Neperkrauti žarnyno – vengti persivalgymo ir labai riebių patiekalų;
• Vartoti probiotikus po antibiotikų kurso.
DUK
Ar žarnyno uždegimas užkrečiamas?
Taip, jei jį sukelia virusai ar bakterijos, jis gali būti perduodamas per rankas ar užterštą maistą.
Kiek laiko trunka žarnyno uždegimas?
Lengvas infekcinis uždegimas dažniausiai praeina per 3–7 dienas. Lėtinės formos gali tęstis mėnesiais ar metų metus, su paūmėjimais.
Ar galima vartoti pieno produktus?
Ūmaus uždegimo metu geriau vengti – jie gali apsunkinti virškinimą. Vėliau galima palaipsniui grąžinti kefyrą ar jogurtą.
Ar žarnyno uždegimas pavojingas?
Negydomas uždegimas gali sukelti dehidrataciją, infekcijos plitimą ar net peritonitą. Todėl svarbu laiku kreiptis į gydytoją.
Ar padeda natūralios priemonės?
Lengvais atvejais padeda ramunėlių, mėtos ar medetkų arbata, tačiau jas reikėtų vartoti tik pasitarus su gydytoju.
Kai žarnynas prašo dėmesio
Žarnyno uždegimas – tai signalas, kad virškinimo sistema išsibalansavo ir reikalauja poilsio bei rūpesčio. Laiku nustatyta priežastis, tinkamas gydymas ir švelni mityba padeda greitai atkurti pusiausvyrą. Svarbiausia – klausyti savo kūno, nevartoti vaistų savarankiškai ir neleisti ligai progresuoti. Žarnynas – tai mūsų antrosios smegenys, todėl jo sveikata tiesiogiai veikia viso organizmo gerovę.
