Kodėl skauda kasą?
Kasos skausmas dažniausiai atsiranda dėl jos uždegimo – pankreatito. Ši būklė gali būti ūminė arba lėtinė. Dažniausios priežastys:
• Riebus ir sunkus maistas. Kepti patiekalai, rūkyti gaminiai, majonezas, riebūs padažai ar mėsos patiekalai apkrauna kasą.
• Alkoholis. Net nedidelis jo kiekis gali sukelti kasos fermentų disbalansą.
• Persivalgymas. Valgant didelėmis porcijomis, kasa priversta dirbti intensyviau, o tai sukelia dirginimą.
• Kai kurie vaistai ar tulžies pūslės akmenys. Jie gali blokuoti fermentų nutekėjimą, todėl kasa pradeda „virškinti“ pati save.
Jei skausmas pasireiškia po riebaus ar kepto maisto, lydi pykinimas, pūtimas ar skausmas po kairiuoju šonkauliu, reikėtų kreiptis į gydytoją. Tačiau kol laukiate konsultacijos, tinkama mityba gali gerokai palengvinti būklę.

Bendros mitybos taisyklės, kai skauda kasą
Kasos tausojimas prasideda nuo paprastų, bet itin svarbių principų:
• Valgykite dažnai, bet mažomis porcijomis – 5–6 kartus per dieną.
• Venkite keptų, riebių, aštrių patiekalų.
• Maistą virkite, troškinkite, garinkite – jokio skrudinimo.
• Valgykite šiltą maistą – per karštas ar per šaltas dirgina virškinimo sistemą.
• Gerkite pakankamai vandens – bent 1,5 litro per dieną.
• Nevartokite alkoholio, gazuotų gėrimų ir kavos – jie skatina kasos sekreciją.
• Rinkitės lengvai virškinamus produktus – liesą mėsą, žuvį, daržoves, ryžius, avižas.
Ką valgyti, kai skauda kasą?
Mitybos pagrindas turėtų būti neutralūs, švelnūs produktai, kurie neapkrauna virškinimo sistemos. Rekomenduojama įtraukti:
• Košes. Avižų, manų, ryžių ar grikių košė virta vandenyje ar liesame piene.
• Liesą mėsą. Vištiena, kalakutiena, triušiena, virta arba garinta.
• Daržoves. Morkos, cukinijos, moliūgai, bulvės – virti, trinti arba troškinti.
• Liesą žuvį. Menkė, lydeka, ešerys – virta ar garinta.
• Sriubas. Lengvos daržovių ar kruopų sriubos, be kepintų priedų.
• Pieno produktus. Kefyras, natūralus jogurtas, varškė – tik liesi.
• Gėrimus. Ramunėlių, mėtos, pankolio arbata, silpna žalioji arbata, virintas vanduo.

Kokio maisto vengti?
Esant kasos skausmui, reikia atsisakyti produktų, kurie skatina fermentų gamybą ir dirgina virškinimo traktą:
• Riebios mėsos, dešrų, šoninės, keptų gaminių;
• Saldumynų – šokolado, tortų, pyragų, saldžių gėrimų;
• Ankštinių daržovių – pupelių, žirnių, lęšių;
• Žalių daržovių su šiurkščiu pluoštu – kopūstų, ridikų, svogūnų;
• Aštrių prieskonių, česnako, acto, garstyčių;
• Alkoholinų gėrimų, kavos, limonado.
Pavyzdinis dienos meniu
Pusryčiai: Avižų košė vandenyje su šlakeliu lieso pieno, švelni žolelių arbata.
Užkandis: Šviesus varškės apkepas arba liesas jogurtas.
Pietūs: Daržovių sriuba be kepintų prieskonių, virtos kalakutienos gabalėlis, ryžių košė, šiltas vanduo.
Pavakariai: Virta morka arba obuolio tyrelė.
Vakarienė: Garinta žuvis su bulvių koše, ramunėlių arbata.
Prieš miegą: Kelios gurkšneliai kefyro arba šilto vandens su lašeliu citrinos.
Toks meniu ramina virškinimo sistemą ir suteikia organizmui reikalingų medžiagų be perteklinės apkrovos. Jei laikysitės jo bent kelias dienas, skausmas turėtų sumažėti.
DUK
Ar galima valgyti vaisius?
Galima, tačiau tik termiškai apdorotus – pavyzdžiui, obuolių ar kriaušių tyrelę. Žali vaisiai gali dirginti virškinimo traktą.
Ar galima gerti kavą?
Ne, bent ūminiu laikotarpiu. Kava didina kasos fermentų sekreciją ir gali sukelti naują skausmo priepuolį.
Ar padeda mineralinis vanduo?
Taip, šarminis negazuotas vanduo mažina rūgštingumą ir palengvina virškinimą, tačiau jis neturėtų būti šaltas.
Ar galima vartoti aliejų?
Galima tik minimaliai – šaukštelis alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus per dieną, bet ne kepti.
Kiek laiko laikytis tokios dietos?
Pirmosiomis savaitėmis būtina griežta dieta, vėliau galima po truputį įtraukti daugiau produktų, tačiau riebaus ir kepto maisto reikėtų vengti nuolat.
Kai kasos skausmas tampa priežastimi keisti įpročius
Kasa itin jautriai reaguoja į mūsų gyvenimo būdą – stresą, alkoholį, nereguliarų valgymą. Todėl skausmas šioje srityje dažnai tampa kūno įspėjimu, kad reikia sustoti ir pasirūpinti savimi. Sveika, subalansuota mityba, reguliarus valgymas ir poilsis ne tik palengvina simptomus, bet ir padeda išvengti lėtinio pankreatito bei rimtesnių komplikacijų. Kasa atsigauna, kai jai suteikiame laiko – ir kai pagaliau nustojame ją apkrauti.
