Ingredientai
Norint iškepti tikrą senovinį obuolių pyragą, reikės:
• 4–5 vidutinio dydžio obuolių;
• 3 kiaušinių;
• 180 g cukraus;
• 150 g kvietinių miltų;
• 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
• 100 g sviesto (arba naminės grietinės);
• 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
• žiupsnelio druskos;
• cinamono pagal skonį;
• trupučio cukraus pudros papuošimui.
Paruošimas
1. Obuolių paruošimas
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jeigu obuoliai rūgštesni – apibarstykite šiek tiek cukraus ir cinamono, kad suminkštėtų ir įgautų švelnesnį skonį.
2. Tešlos plakimas
Dideliame inde išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Tada po truputį įmaišykite ištirpintą sviestą ir kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tešla turi būti vientisa, bet ne per tiršta – tokia, kad lengvai pasiskirstytų ant obuolių.
3. Pyrago sluoksniavimas
Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite trupučiu manų kruopų ar džiūvėsėlių. Dėkite pusę tešlos, tada paskleiskite obuolius ir užpilkite likusia tešlos dalimi. Viršų galima pabarstyti cinamonu arba keliais šaukštais rudojo cukraus, kad susidarytų švelni karamelinė plutelė.
4. Kepimas
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 35–40 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos, o vidus – purus ir drėgnas. Tikrindami galite įsmeigti medinį pagaliuką – jei jis ištraukiamas sausas, pyragas iškepęs.
Kaip patiekti
Senovinis obuolių pyragas skaniausias dar šiltas – pabarstytas cukraus pudra ir patiekiamas su stikline pieno ar puodeliu arbatos. Norint modernesnio varianto, galite pridėti šlakelį vanilinės grietinėlės arba rutuliuką vanilinių ledų – šis derinys idealiai išryškina obuolių aromatą.
Močiutės patarimai
• Nepersistenkite su miltais – pyragas bus skanesnis, jei išliks purus ir šiek tiek drėgnas.
• Jei norite dar aromatingesnio skonio, į tešlą įlašinkite kelis lašus romo ar brendžio esencijos.
• Rudenį naudokite šviežiai nuskintus, rūgštesnius obuolius – jie suteikia natūralų balansą.
• Pyragą galima kepti ir su trupučiu grietinės – jis taps dar minkštesnis.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima naudoti kitus vaisius vietoje obuolių?
Taip, šis receptas tinka ir kriaušėms, slyvoms ar rabarbarams, tačiau su obuoliais jis išlieka klasikiniu.
Kuo pakeisti sviestą?
Jeigu neturite sviesto, galima naudoti grietinę arba kelis šaukštus aliejaus – pyragas bus šiek tiek kitokios tekstūros, bet vis tiek skanus.
Kaip ilgai galima laikyti šį pyragą?
Kambario temperatūroje – iki 2 dienų, o šaldytuve – apie 4–5 dienas. Prieš patiekiant, verta trumpai pašildyti orkaitėje.
Ar galima šį pyragą šaldyti?
Taip, atvėsusį pyragą galima užšaldyti. Prieš valgant tiesiog pašildykite orkaitėje, kol sušils ir atgaus traškumą.
Kodėl pyragas neiškilo?
Dažniausiai priežastis – per mažai suplakta tešla arba per daug miltų. Plakant kiaušinius iki purios masės, tešla tampa lengvesnė, todėl pyragas iškyla gražiai.
Kai kvapas primena vaikystę
Senovinis obuolių pyragas – tai daugiau nei desertas. Tai prisiminimas apie paprastus laikus, kai virtuvėje viskas kvepėdavo cinamonu ir šiluma. Šis receptas įrodo, kad nereikia sudėtingų ingredientų, kad sukurtum kažką ypatingo. Išsikepkite pyragą, pasidalykite juo su artimaisiais ir leiskite kvapui užpildyti namus – lyg močiutė vis dar būtų šalia.