Pirmoji diena po operacijos: tik skysčiai
Pirmąją dieną po operacijos virškinimo sistema dar būna „sustingusi“. Skrandis ir žarnynas dirba lėtai, todėl kietas maistas gali sukelti pykinimą ar vėmimą. Todėl gydytojai leidžia vartoti tik skaidrius skysčius:
• šiltą vandenį mažais gurkšneliais;
• silpną ramunėlių arbatą;
• praskiestą sultinį (be riebalų ir prieskonių);
• specialius rehidratuojančius gėrimus, jei leidžia gydytojas.
Šiame etape pagrindinis tikslas – palaikyti hidrataciją ir pamažu paruošti virškinimo sistemą darbui. Jei nėra pykinimo, gydytojas gali leisti šiek tiek sultinio ar želės – tačiau jokiu būdu ne riebaus, aštraus ar kieto maisto.

Antroji diena: pereinant prie minkšto maisto
Jei pacientas jaučiasi gerai ir nėra pykinimo ar pilvo pūtimo, antrą dieną galima pradėti valgyti lengvą, trintą ar skystą maistą. Tai vadinamasis „pereinamasis“ racionas, skirtas skatinti žarnyno veiklą, bet neapkrauti virškinimo sistemos.
Tinka:
• liesas daržovių sultinys;
• ryžių, avižų ar manų košė, virta vandenyje;
• bulvių ar morkų tyrė be riebalų;
• garuose virta vištienos krūtinėlė (smulkiai sutrinta);
• kefyras ar natūralus jogurtas (jei nėra laktozės netoleravimo);
• švelni vaisių tyrelė – pavyzdžiui, trintas bananas ar obuolys.
Šiame etape svarbiausia – maistas turi būti šiltas, ne per karštas ir ne per šaltas. Porcijos mažos, valgoma 5–6 kartus per dieną, kad neapkrautų žarnyno.
Trečia–ketvirta diena: palaipsniui grįžtant prie įprastesnės mitybos
Jei gijimas vyksta sklandžiai, galima įtraukti daugiau baltymų ir šiek tiek sudėtingesnių produktų. Vis dėlto rekomenduojama vengti riebalų, aštrių prieskonių, kietos mėsos ar ankštinių daržovių, kurios skatina dujų susidarymą.
Tinka valgyti:
• garuose virtą žuvį ar vištieną;
• lengvas daržovių sriubas su kruopomis;
• virtas morkas, cukinijas, moliūgus;
• liesą varškę, kefyrą;
• baltą duoną ar džiūvėsius (nedideliais kiekiais);
• švelnius vaisius – bananus, persikus, keptus obuolius.
Nors apetitas dažnai grįžta gana greitai, nereikėtų persistengti. Maisto kiekį geriau didinti palaipsniui, o riebų ar keptą maistą palikti vėlesniam laikui – mažiausiai po savaitės.
Ko vengti pirmosiomis dienomis po apendicito operacijos
Norint išvengti komplikacijų, tam tikri produktai po apendektomijos yra griežtai nerekomenduojami:
• riebaus maisto – keptos mėsos, dešrų, grietinės;
• pupelių, žirnių, kopūstų – jie sukelia dujų susidarymą;
• gazuotų gėrimų, alkoholio, kavos;
• saldumynų, konditerijos gaminių;
• labai karšto ar šalto maisto;
• prieskonių, česnako, svogūno – jie dirgina žarnyną.
Tokie produktai gali sulėtinti gijimą, sukelti pilvo pūtimą, skausmą ar net žaizdos uždegimą. Gydytojai pabrėžia: grįžti prie įprasto raciono reikia pamažu, stebint, kaip reaguoja organizmas.

Kaip prižiūrėti organizmą po operacijos?
Be mitybos, svarbu ir poilsis bei švelnus judėjimas. Pirmomis dienomis po apendicito operacijos rekomenduojama:
• vengti fizinio krūvio bent savaitę;
• gerti pakankamai skysčių (1,5–2 litrus per dieną);
• miegoti ant šono ar nugaros, vengiant spaudimo žaizdos vietoje;
• laikytis gydytojo paskirtos vaistų tvarkos;
• stebėti žaizdą – jei atsiranda paraudimas ar karščiavimas, kreiptis į gydytoją.
Jei po kelių dienų pasireiškia pykinimas, pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas, tai gali reikšti, kad virškinimo sistema dar neatsigavo. Tokiu atveju būtina koreguoti mitybą ir pasitarti su specialistu.
DUK
Kiek laiko po apendicito operacijos reikia laikytis dietos?
Lengva dieta rekomenduojama bent 7–10 dienų, o prie įprasto raciono pereinama palaipsniui, priklausomai nuo savijautos ir gydytojo nurodymų.
Ar galima gerti kavos po operacijos?
Ne pirmomis dienomis. Kava gali dirginti žarnyną ir skatinti rūgšties gamybą. Geriausia palaukti bent savaitę.
Ar galima valgyti vaisius?
Taip, bet tik minkštus ir ne rūgščius – pavyzdžiui, bananus ar keptus obuolius. Rūgštūs vaisiai gali dirginti skrandį.
Kada galima valgyti mėsą?
Paprastai po 2–3 dienų, kai žarnyno veikla normalizuojasi. Rinkitės virtą ar garuose ruoštą liesą vištieną ar žuvį.
Ar reikia vartoti probiotikus?
Taip, jei gydytojas paskyrė antibiotikus – probiotikai padeda atkurti žarnyno mikroflorą.
Maistas – pirmasis žingsnis į sveikimą
Tinkama mityba po apendicito operacijos yra esminė gijimo dalis. Ji padeda atkurti virškinimo veiklą, stiprina imunitetą ir suteikia energijos atsigauti. Lengvas, šiltas ir subalansuotas maistas pirmomis dienomis gali padaryti daugiau nei bet kuris papildas. Svarbiausia – kantrybė ir dėmesys savo kūno signalams: valgant protingai, gijimas vyksta daug greičiau ir be nemalonių komplikacijų.