Kodėl verta kepti imbierinius sausainius su medumi?
Medus ne tik suteikia sausainiams švelnaus saldumo ir gilumo, bet ir veikia kaip natūralus konservantas, leidžiantis skanėstams ilgiau išlikti minkštiems. Be to, šis ingredientas puikiai dera su imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir kitais kalėdiniais prieskoniais, išryškindamas jų skonį ir aromatą.
Ingredientai (apie 40 sausainių)
- 100 g sviesto
- 150 g medaus
- 100 g rudojo cukraus
- 1 kiaušinis
- 400 g kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis sodos
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 arbatinis šaukštelis malto imbiero
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
1. Paruoškite medaus ir sviesto masę.
Į puodą sudėkite sviestą, medų ir rudąjį cukrų. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol viskas išsilydys ir susijungs. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
2. Sujunkite sausas sudedamąsias dalis.
Atkirame dubenyje sumaišykite miltus, sodą, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius ir druską.
3. Sumaišykite tešlą.
Į atvėsusią sviesto-medaus masę įmuškite kiaušinį ir išplakite. Po truputį berkite miltų mišinį ir maišykite, kol tešla taps vientisa ir nelips prie rankų.
4. Tešlos poilsis.
Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai, kad sustingtų ir būtų lengviau kočioti.
5. Kočiokite ir formuokite.
Išimkite tešlą, trumpai paminkykite. Kočiokite iki 3–5 mm storio. Naudodami formeles išspauskite norimos formos sausainius.
6. Kepkite.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 8–10 minučių. Nepamirškite stebėti – sausainiai greitai įgauna spalvą.
7. Dekoruokite pagal fantaziją.
Atvėsusius sausainius galite dekoruoti cukrine glazūra, šokoladu ar spalvotais pabarstukais. Įtraukite vaikus – jiems tai bus puikus užsiėmimas.
Patarimai ir variacijos
Jei norite aštresnio skonio, į tešlą galite įmaišyti šiek tiek maltų juodųjų pipirų. Norėdami sveikesnio varianto, dalį kvietinių miltų keiskite į viso grūdo arba avižinius. Be to, vietoje medaus galite naudoti ir melasą, tačiau tokiu atveju sausainiai bus intensyvesnio skonio ir tamsesni.
Kaip laikyti imbierinius sausainius?
Geriausia sausainius laikyti sandariame inde kambario temperatūroje. Taip jie išliks minkšti ir kvapnūs iki dviejų savaičių. Jei mėgstate traškius, laikykite atidengtame inde arba popierinėje dėžutėje. Taip pat galima dalį sausainių užšaldyti ir ištraukti prieš šventes.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima šiuos sausainius kepti be kiaušinio?
Taip, vietoje kiaušinio galite naudoti 1 valg. šaukštą maltų linų sėmenų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens – palikite 10 min. brinkti.
Ar imbierinius sausainius galima gaminti be medaus?
Galima naudoti klevų sirupą ar melasą, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks. Medus suteikia ypatingą švelnumą.
Ar būtina tešlą brandinti šaldytuve?
Taip, tai padeda sustandėti sviestui ir lengviau formuoti sausainius. Be šio žingsnio tešla gali būti pernelyg lipni ir išsiskleisti kepant.
Kaip pasiekti, kad sausainiai būtų minkšti?
Neperkepkite! Jei sausainius ištraukiate iš orkaitės, kai jų kraštai vos pradeda ruduoti, jie išliks minkšti.
Pasigaminti gali kiekvienas – tik išdrįsk pabandyti
Net jei niekada nesate kepę sausainių, šis receptas puikiai tinka pradedantiesiems. Svarbiausia – mėgautis procesu. Įtraukdami šeimos narius ar vaikus, ne tik sukursite skanius skanėstus, bet ir prisiminimus, kurių vertė išlieka ilgiau nei šventės. Juk kartais paprasčiausias sausainis, iškeptas su meile, gali tapti tikru Kalėdų simboliu namuose.