Kodėl verta rinktis saldžią grikių košę?
Grikiai yra natūraliai be glitimo, turi daug baltymų, ląstelienos, mineralų (ypač magnio, geležies) ir mažai glikeminį indeksą. Dėl to jie puikiai tinka energingai dienos pradžiai. Kai grikiai derinami su natūraliais saldikliais, vaisiais ar kakava – gaunamas ne tik maistingas, bet ir maloniai saldus patiekalas.
Grikių ruošimo pagrindai saldžiai košei
Saldžioms košėms rekomenduojama naudoti skrudintus arba žalius grikius. Žalieji grikiai yra švelnesnio skonio ir dažniau naudojami mirkyti, o skrudinti – verdami. Rekomenduojama proporcija yra 1 dalis grikių ir 2 dalys skysčio (vandens, augalinio pieno ar jų mišinio). Grikius galima virti apie 10–15 minučių, kol suminkštės, arba iš vakaro mirkyti šaltame vandenyje.
1. Grikių košė su kakava ir bananais
Ši versija primena šokoladinį pudingą, tačiau yra žymiai sveikesnė. Į išvirtą grikių košę įmaišykite šaukštą kakavos, šlakelį augalinio pieno, trintą bananą ir žiupsnelį cinamono. Patiekite su riešutais arba tamsiu šokoladu.
2. Grikių košė su obuoliais ir cinamonu
Klasikinis derinys, kuris niekada nenuvilia. Į šiltą košę dėkite keptus obuolius, pagardintus cinamonu, razinomis ir šlakeliu medaus arba agavų sirupo. Puikiai tinka ir riešutų sviestas.
3. Grikių košė su kokosų pienu ir ananasais
Egzotiškas skonis, primenantis atostogas. Grikius virkite kokosų piene, įdėkite šiek tiek vanilės, o patiekite su konservuotais ar šviežiais ananasais ir kokosų drožlėmis.
4. Grikių košė su uogomis ir graikiniais riešutais
Puikus pasirinkimas vasarą. Šiltoje košėje sumaišykite šviežias uogas – mėlynes, braškes, avietes – ir pabarstykite graikiniais riešutais bei chia sėklomis. Galite įdėti šaukštelį klevų sirupo.
5. Grikių košė su datulėmis ir migdolų pienu
Datulės suteikia saldumo be cukraus. Jas galima išmirkyti ir susmulkinti, o po to įmaišyti į išvirtą grikių košę su migdolų pienu. Švelnus skonis ir daug energijos – puikus pasirinkimas prieš darbų kupiną dieną.
6. Nevirti žalieji grikiai su vaisiais (raw versija)
Iš vakaro išmirkyti žalieji grikiai sumaišomi su augaliniu pienu, bananais, datulėmis ar kitais vaisiais ir susmulkinami iki vientisos konsistencijos. Tai tampa tikru grikių smoothie dubenėliu – patogu ir maistinga.
DUK – Dažniausiai užduodami klausimai
Ar grikius galima virti su pienu?
Taip, ypač augalinio pieno pagrindu – sojų, migdolų, avižų ar kokosų. Jie suteikia papildomo skonio ir kremiškumo saldžiai košei.
Kiek laiko galima laikyti saldžią grikių košę šaldytuve?
Sandariame inde – apie 2–3 dienas. Prieš valgant ją galima pašildyti arba valgyti šaltą, ypač jei košė buvo pagaminta iš žalių grikių.
Kaip pasaldinti be cukraus?
Naudokite natūralius saldiklius: bananus, datules, razinas, medų (jei nevengiate gyvūninės kilmės produktų), agavų ar klevų sirupą.
Ar galima valgyti grikių košę pusryčiams kasdien?
Taip, jei tik jūsų mityba išlieka subalansuota ir įvairi. Grikiai – puikus energijos šaltinis ir tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Skonis, kuris pradžiugins nuo pirmo šaukšto
Saldžios grikių košės idėjos – tai ne tik sveikas, bet ir kūrybiškas būdas atrasti kruopas iš naujo. Derindami jas su vaisiais, kakava, riešutais ar natūraliais saldikliais, galite kasdien mėgautis vis kitu skoniu ir išvengti pusryčių monotonijos. Pabandykite – galbūt šiandien atrasta idėja taps jūsų nauju mėgstamu receptu!