Moliūgų blyneliai be glitimo – greitai ir paprastai

Moliūgų blyneliai be glitimo – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvo, sveiko ir skanaus pusryčių ar užkandžio varianto. Šie blyneliai tinka ne tik glitimo netoleruojantiems asmenims, bet ir visiems, kurie nori į savo racioną įtraukti daugiau daržovių ir sumažinti rafinuotų miltų vartojimą. Moliūgai – itin maistingi, o jų švelnus skonis puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais priedais.

Kodėl verta rinktis moliūgų blynelius be glitimo?

Be glitimo pagaminti patiekalai vis labiau populiarėja ne tik tarp alergiškų žmonių, bet ir tarp sveikatai neabejingų vartotojų. Glitimo neturintys blyneliai dažnai yra lengviau virškinami, nesukelia sunkumo jausmo ir ilgiau išlaiko sotumą. Moliūgų blyneliai – ypatingi tuo, kad juose gausu ląstelienos, beta-karoteno, vitaminų A, C, E ir antioksidantų. Be to, moliūgas suteikia natūralaus saldumo, todėl nereikia daug pridėtinio cukraus.

Pagrindiniai ingredientai

Norint išsikepti gardžius moliūgų blynelius be glitimo, prireiks vos kelių paprastų produktų:

  • 1 puodelio virtos arba keptos moliūgų tyrės
  • 2 kiaušinių
  • ½ puodelio grikių arba avižų miltų (be glitimo)
  • ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelio druskos
  • 1–2 šaukštų augalinio pieno (jei masė per tiršta)
  • Alyvuogių arba kokosų aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

1. Į dubenį sudėkite moliūgų tyrę ir kiaušinius. Išplakite iki vientisos masės.

2. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

3. Jei masė pernelyg tiršta – įpilkite šiek tiek augalinio pieno.

4. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Pilkite po šaukštą tešlos ir kepkite blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Kaip patiekti?

Moliūgų blyneliai tinka tiek saldžiam, tiek sūriam stalui. Juos galite patiekti su graikišku jogurtu, šviežiomis uogomis, riešutų sviestu ar klevų sirupu. Jei mėgstate sūrų skonį – tinka avokado griežinėliai, rūkytos lašišos kąsneliai ar net keptas kiaušinis.

Nauda sveikatai

Moliūgai yra vieni iš labiausiai vertinamų rudens daržovių. Juose gausu beta-karoteno – antioksidanto, kuris organizme virsta vitaminu A ir padeda palaikyti gerą regėjimą, stiprina imunitetą. Avižų ar grikių miltai suteikia ilgai trunkantį sotumą, gerina virškinimą ir mažina cholesterolio lygį kraujyje. Kiaušiniai užtikrina baltymų šaltinį, būtina energijai ir raumenims.

Ką žinoti apie glitimo netoleravimą?

Glitimo netoleravimas – tai būklė, kai organizmas blogai toleruoja kviečių, rugių ir miežių baltymus. Simptomai gali būti įvairūs: nuo virškinimo sutrikimų iki lėtinio nuovargio. Glitimo neturintys receptai padeda sumažinti šių simptomų riziką ir palaikyti gerą savijautą net ir tiems, kurie neturi oficialiai diagnozuoto jautrumo glitimui.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima naudoti konservuotą moliūgų tyrę?

Taip, svarbu tik įsitikinti, kad joje nėra pridėtinio cukraus ar kitų priedų.

Kokius miltus geriausia naudoti?

Avižų, grikių, migdolų ar ryžių miltai – puikiai tinka. Svarbu, kad jie būtų pažymėti kaip „be glitimo“.

Ar galima šiuos blynelius užšaldyti?

Taip, jie puikiai tinka šaldymui. Užšaldykite atskirai ir laikykite sandariame inde iki 2 mėnesių.

Kaip juos šildyti?

Galite šildyti mikrobangų krosnelėje, orkaitėje ar keptuvėje be aliejaus – skonis liks puikus.

Idėjos savaitgalio pusryčiams

Moliūgų blyneliai be glitimo – tai tik vienas iš daugelio būdų paįvairinti šeimos pusryčius. Galite įtraukti ir vaikus, leidžiant jiems pasirinkti priedus ar patiems pabarstyti cinamono. Šie blyneliai sukuria šiltą ir jaukią atmosferą, puikiai tinka ramiems savaitgaliams, kai norisi palepinti save sveiku ir skaniu maistu.