Kokia yra lecitinas nauda ir kaip ji veikia organizmą?

Lecitinas – tai terminas, vis dažniau sutinkamas tiek ant maisto papildų etikečių, tiek sveikatingumo straipsniuose. Nors daugeliui jis asocijuojasi su smegenų veikla, iš tikrųjų ši medžiaga turi daug platesnį poveikį organizmui. Lecitinas yra riebalų tipo medžiaga, natūraliai randama mūsų kūne, ypač smegenyse, kepenyse ir nervų sistemoje. Taip pat jis randamas tam tikruose maisto produktuose ir dažnai vartojamas kaip papildas įvairiems sveikatos tikslams pasiekti. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kas yra lecitinas, kokia jo nauda, kaip jis veikia mūsų organizmą ir kam gali būti naudingas jo papildomas vartojimas.

Kas yra lecitinas?

Lecitinas – tai fosfolipidų grupė, kurią sudaro cholinas, fosfatidai ir riebalų rūgštys. Jis yra būtina kiekvienos mūsų ląstelės struktūros dalis, ypač svarbus ląstelių membranoms. Lecitinas yra emulsiklis – medžiaga, padedanti riebalams ir vandeniui susimaišyti, todėl jis dažnai naudojamas maisto pramonėje, bet taip pat atlieka svarbias biologines funkcijas organizme.

Dažniausiai lecitinas išgaunamas iš sojų pupelių, kiaušinių trynių ar saulėgrąžų sėklų. Papilduose naudojamas tiek natūralus, tiek rafinuotas lecitinas, priklausomai nuo jo paskirties ir šaltinio.

Kaip veikia lecitinas organizme?

Lecitinas dalyvauja daugybėje gyvybiškai svarbių procesų:

  • Prisideda prie normalios kepenų funkcijos palaikymo
  • Padeda pernešti riebalus kraujyje ir sumažinti cholesterolio sankaupas
  • Yra būtinas smegenų ir nervų sistemos veiklai
  • Padeda palaikyti ląstelių membranų elastingumą ir vientisumą
  • Gerina atmintį, dėmesio koncentraciją ir nervų signalų perdavimą

Lecitino nauda žmogaus sveikatai

Palaiko smegenų veiklą ir nervų sistemą

Cholinas – pagrindinis lecitino komponentas – yra būtinas neurotransmiterio acetilcholino sintezei. Acetilcholinas atsakingas už atmintį, mokymosi procesus, reakcijos greitį ir bendrą protinį aktyvumą. Dėl šios priežasties lecitinas dažnai rekomenduojamas vyresnio amžiaus žmonėms, norintiems išlaikyti kognityvinę funkciją, taip pat studentams ir dirbantiems protinį darbą.

Padeda reguliuoti cholesterolio kiekį

Lecitinas padeda suskaidyti ir emulsifikuoti riebalus kraujyje, todėl sumažėja blogojo cholesterolio (LDL) lygis. Tai prisideda prie kraujagyslių sveikatos, mažina širdies ligų riziką ir padeda išvengti aterosklerozės.

Gali apsaugoti kepenis

Lecitinas ypač svarbus kepenų ląstelėms, nes padeda palaikyti jų membranų vientisumą. Tyrimai rodo, kad jis gali būti naudingas sergant riebaline kepenų liga (hepatosteatoze), alkoholiniu ar nealkoholiniu kepenų uždegimu. Lecitinas gerina riebalų apykaitą kepenyse ir gali sumažinti jų pažeidimą.

Palengvina tulžies pūslės veiklą

Lecitinas padeda išlaikyti tinkamą tulžies sudėtį, todėl gali sumažinti tulžies akmenų susidarymo riziką. Jis gerina riebalų virškinimą ir skatina tulžies takų veiklą.

Gali būti naudingas žindančioms mamoms

Kai kurioms moterims po gimdymo pasitaiko pasikartojantis pieno latakų užsikimšimas. Lecitinas padeda skystinti motinos pieną, todėl gali sumažinti šios problemos tikimybę ir padėti išvengti uždegimų (pvz., mastito).

Natūralūs lecitino šaltiniai maiste

Lecitinas gaunamas ne tik iš papildų, bet ir iš įvairių kasdienių maisto produktų:

  • Kiaušinių tryniai
  • Sojų pupelės ir jų produktai
  • Saulėgrąžų sėklos
  • Riešutai (ypač žemės ir graikiniai)
  • Kepenys
  • Jautienos mėsa
  • Žuvis (ypač riebesnė – lašiša, skumbrė)

Vis dėlto, jei racione trūksta šių produktų arba organizmui reikia papildomo palaikymo, lecitino papildai gali būti veiksminga alternatyva.

Kaip vartoti lecitino papildus?

Lecitinas dažniausiai tiekiamas kapsulėmis, milteliais ar granulėmis. Rekomenduojama paros dozė svyruoja nuo 1 iki 3 gramų, priklausomai nuo organizmo poreikių ir vartojimo tikslo.

Miltelius galima maišyti į kokteilius, sultis ar košes. Kapsulės patogios keliaujant ar tiems, kurie nemėgsta specifinio skonio.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar lecitinas tinka vegetarams?

Taip, jei jis išgautas iš augalinių šaltinių, tokių kaip saulėgrąžos ar sojos. Kiaušinių pagrindo lecitinas netinka veganams.

Ar galima lecitino vartoti kasdien?

Taip, jei laikomasi rekomenduojamos dozės. Lecitinas yra natūraliai organizme esanti medžiaga, todėl jis gerai toleruojamas.

Ar lecitinas gali sukelti šalutinį poveikį?

Retais atvejais gali pasireikšti lengvas pykinimas ar viduriavimas, ypač vartojant dideles dozes. Taip pat verta stebėti, ar nepasireiškia alerginė reakcija į šaltinį (pvz., soją).

Kada geriausia vartoti lecitino papildus?

Geriausia vartoti su maistu arba po jo, kad pagerėtų įsisavinimas. Jei vartojate dėl atminties – rinkitės ryto valandas.

Ar lecitinas gali padėti vaikams mokytis?

Cholinas, esantis lecitine, būtinas protiniams procesams, tačiau vaikams papildų vartojimas turi būti derinamas su gydytoju.

Skonis, suderinamumas ir paprasti vartojimo būdai

Lecitino skonis yra neutralus arba šiek tiek riešutinis, todėl jį lengva įmaišyti į kasdienį maistą – rytinį kokteilį, avižinę košę ar net sriubą. Jis puikiai tinka žmonėms, kurie nemėgsta ryškių kvapų ar skonio. Be to, lecitinas dera su daugeliu kitų papildų – pavyzdžiui, žuvų taukais, omega-3, B grupės vitaminais. Integravus jį į mitybą, pastebėsite naudą ne tik protinei veiklai, bet ir bendrai organizmo pusiausvyrai palaikyti.